Life

De ce să pui o lingură de lemn pe oala cu mâncare. Orice gospodină trebuie să știe acest secret

Un truc pe care trebuie să-l știe orice gospodină iscusită. Cum o va ajuta o lingură de lemn pusă deasupra oalei cu mâncare.
11.10.2023 | 21:04
De ce sa pui o lingura de lemn pe oala cu mancare Orice gospodina trebuie sa stie acest secret
Trucul pe care trebuie să-l cunoască orice gospodină. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Gospodinele desăvârșite petrec mult timp în bucătărie și se spune despre ele că știu orice secret pentru o mâncare gustoasă. Unele, însă, mai omit detalii care le-ar putea ușura munca. De ce să pună o lingură de lemn deasupra oalei în care gătesc?

Secretul lingurii de lemn așezate deasupra oalei de mâncare

Maeștrii în arta culinară au descoperit că lingura de lemn, pusă deasupra oalei în care gătim, este un truc de mare ajutor. Deși pare un obicei banal, dimpotrivă. Gospodinele vor avea posibilitatea atenției distributive fără nicio abatere.

ADVERTISEMENT

Lingura de lemn deasupra oalei de mâncare, de altfel, datează din cele mai vechi timpuri. Bunicile noastre respectau acest lucru după ce au descoperit facilitatea lui. L-au răspândit mai departe, dar nu a ajuns, însă, la urechile tuturor. Cei care l-au descoperit au rămas plăcut surprinși.

Lingura de lemn va împiedica preparatul să clocotească în mod abundent, încât să iasă din oală și să se împrăștie pe aragaz. Lemnul absoarbe aburii și nici nu permite formarea unor bule într-o cantitate foarte mare. Pare surprinzător, dar dacă vei aplica trucul vei vedea că este adevărat.

ADVERTISEMENT

Dacă ai în plan să faci o ciorbă, o supă, să fierbi niște paste, carne, lapte sau orice altceva, lingura de lemn trebuie pusă musai peste vas și vei observa că apa care va crește până la gura lui nu va mai ieși și chiar va scădea. Astfel, nu trebuie să îți mai faci griji că îți vei murdări aragazul, de exemplu.

Trucul care împiedică săritul uleiului din tigaie

O altă problemă des întâlnită atunci când gătim este săritul uleiului din tigaie. O clipă de neatenție sau de neîndemânare ne poate lăsa cu urme de arsuri pe mâini sau chiar pe față, din cauza stropilor extrem de calzi de ulei care vor lua contact cu pielea.

ADVERTISEMENT

Arsurile provocate de uleiul încins se tratează greu, cu diferite unguente din farmacii, iar dacă sunt mai grave, atunci este nevoie să ne prezentăm la spital. În plus, sunt și dureroase și există riscul să rămânem cu semne după procesul de vindecare.

Drept urmare, fiți atenți/te atunci când gătiți preparate pe bază de ulei. Cum îl împiedicați să sară din tigaie? Un truc util s-a dovedit a fi acela de a presăra sare grunjoasă peste ulei, chiar înainte de a se încălzi. Sarea nu-i va mai permite ingredientului să ”facă salturi”.

ADVERTISEMENT

Un alt ingredient de mare ajutor în acest caz este și făina. Presărată în ulei, la fel, cât încă nu este fierbinte, va împiedica formarea stropilor. Atenție, nu puneți făină foarte multă, pentru a evita apariția unor cocoloașe sau pentru a nu se arde vasul.

ADVERTISEMENT