Life

De ce se mănâncă, de fapt, ouă de Paște. Explicațiile unui preot

De ce se mănâncă, de fapt, ouă de Paște? Poate multe persoane se întreabă acest lucru. Iată că preotul Emil Cărămizaru ne spune câteva lucruri interesante.
14.04.2023 | 12:22
De ce se mananca de fapt oua de Paste Explicatiile unui preot
De ce se mănâncă, de fapt, ouă de Paște. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De ce se mânâncă ouă de Paște? Tradiția este una destul de veche, iar preotul Emil Cărămizaru ne explică cum stau lucrurile. Acesta susține într-adevăr că tradiția este una frumoasă și ne trimite cu gândul direct la viață, la renaștere.

De ce se mănâncă, de fapt, ouă de Paște

De asemenea, el a explicat și simbolul oului. Din ou răsare viață, iar de aici se poate face o legătură cu mormântul lui Iisus Hristos. De acolo, acesta a Înviat. Cât despre vopsitul ouălelor, o tradiție de altfel la fel de veche, acestea trebuie să fie roșii.

ADVERTISEMENT

Ele se referă la sângele lui Iisus Hristos, care a curs atunci când Mântuitorul a fost răstignit pe Cruce. Chiar și așa, unii credincioși preferă să aibă mai multe culori pe masa de Paște, precum verde, albastru, galben sau portocaliu.

”E o tradiție frumoasă, pioasă, foarte frumoasă și românească și simbolismul este limpede, în primul rând ne gândim la viață. Ce răsare dintr-un ou? Viața. Și poate să facă o analogie cu Mormântul lui Hristos, care din Mormânt al morții devine un mormânt al vieții, un mormânt de-a pururi a Învierii.

ADVERTISEMENT

Ouălele sunt vopsite în roșu, iar asta face referire la sângele Domnului Nostru Iisus Hristos, care a curs din belșug pentru a spăla întinăciunea și păcatul întregii lumi.

Sigur că este o tradiție culinară, care are o legătură nu cu cina sufletului nostru sau cu o hrană pe care o dăruim sufletului nostru, ci cu Hristos, credința, nădejdea și dragostea, ca virtuți cardinale”, a explicat preotul, pentru unica.ro.

ADVERTISEMENT

De ce se vopsesc, de fapt, ouăle roșii

Și ce altceva mai trebuie să știm despre ouăle de Paște? Pe lângă faptul că semnifică viața nouă și renașterea, mai sunt câteva detalii interesante. Spre exemplu, mâncatul ouălelor era interzis în Postul Paștelui în perioada medievală.

Astfel, duminică, în prima zi de Paște, era un adevărat răsfăț, ca acesta să fie pe masă. De asemenea, oamenii săraci, care nu puteau să își cumpere carne se bucurau enorm la un singur ou. Ouăle erau dăruite de Paște de către biserici, iar credincioșii de abia așteptau să le primească.

ADVERTISEMENT

Mai sunt și alte tradiții legate referitoare la mâncatul de ouă de Paște. Spre exemplu, unii credeau că ouăle mâncare duminică le aduc sănătate, fertilitate, dar și belșug. Printre altele, oul mai este considerat și un simbol al fertilității, dar și al echilibrului și creației.

Crestinortodox.ro scrie că obiceiul vopsirii acestora datează de acum mii de ani. Chinezii ar fi fost printre primii care ar fi început acest proces, relatează sursa citată. Cât despre culoarea roșie, dincolo de faptul că simbolizează sângele lui Iisus Hristos, o altă tradiție spune că acesta reprezintă și focul, dar și puterea purificatoare.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă,...
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi....
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase la o rudă şi nu s-a mai întors acasă
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion...
Imagini fabuloase cu apartamentul de peste 2.000 de metri pătraţi al lui Ion Ţiriac. Luxul de care are parte miliardarul român
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Cea mai scumpă mașină din Cluj. Proprietarul este o vedetă locală
Cea mai scumpă mașină din Cluj. Proprietarul este o vedetă locală
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să...
STENOGRAME. Noi detalii din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă. „N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toți la mână”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării