News

De ce se scumpesc legumele și verdeața în preajma sărbătorilor de Paște

28.04.2021 | 07:20
De ce se scumpesc legumele si verdeata in preajma sarbatorilor de Paste
Prețurile au crescut foarte mult în preajma sărbătorilor pascale. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune de ce se scumpesc legumele și verdeața în preajma sărbătorilor de Paște, în ciuda faptului că, în acest an, nu se mai poate pune problema lipsurilor. Astfel, faptul că sărbătorile au picat la începutul lunii mai nu a contat prea mult pentru comercianți. 

Concret, legumele și verdeața, două produse îndelung căutate de gospodine pentru masa de Paște se scumpeau în trecut în condițiile în care Paștele pica în debutul primăverii.

ADVERTISEMENT

Cei din piețe obișnuiau să ridice serios prețurile, ba chiar în cazul unora, să dubleze costul. Comercianții se apărau și spuneau că nu există suficientă marfă pentru o asemenea cerere.

De ce se scumpesc legumele și verdeața în preajma sărbătorilor pascale

Doar că, anul 2021, a propus o altă rețetă și un Paște destul de întârziat. Concret, pe 2 mai, legumicultorii deja se gândesc la roșii și castraveți, salata, ceapa verde, usturoiul verde și celelalte verdețuri solicitate de gospodine fiind deja o obișnuință.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea și în 2021 obiceiul de a scumpi produsele s-a păstrat. În piețe, oamenii au constatat că trebuie să plătească cel puțin un leu în plus pentru fiecare legătură cumpărată.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Culmea, legumicultorii spun că nu din cauza lor se întâmplă lucrul acesta. FANATIK a scris AICI, AICI și AICI despre intermediarii care preiau marfa și o vând în piețele mari.

ADVERTISEMENT

Oamenii spun că, de data aceasta, vorbim despre o creștere inexplicabilă și artificială. Totuși, piețele sunt luate cu asalt în zilele acestea și puțină marfă mai rămâne pe tarabe.

Frigul, singurul vinovat pentru prețul ridicat

De altfel, mai mulți fermieri au acceptat să povestească și drumul legumelor de la sămânță la produsul pe care românii îl achiziționează în piață.

ADVERTISEMENT

Cu toții s-au plâns și au explicat că pământul, solarele, îngrășămintele, asigurarea temperaturii optime și nu în ultimul rând mâna de lucru, fac ca prețul să fie unul ridicat.

Concret, dacă ar putea să existe vreo explicație pentru prețul mai ridicat, atunci aceasta ar fi dată de frigul din debutul anului. Doar că aceasta nu stă prea mult în picioare. Fermierii spun că au băgat adânc mâna în buzunare, dar afacerile le fac alții.

Sursa foto – RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

„Frigul ăsta ne-a terminat. Nici nu îmi imaginam că aproape de finalul lui martie eu trebuie să încălzesc solarul. Avem temperaturi sub zero grade noaptea. Dacă nu încălzesc, eu pierd totul. Și atunci, e normal ca prețul să fie unul mai ridicat.

Deja costul de producție e foarte mare pentru anul acesta. Foarte mare. N-am avut o iarnă grea, avem una care nu mai vrea să plece. Și asta o să se vadă în curând în farfurii. 

În plus de asta, în general, costul legumelor este mai mare în preajma Paștelui. Dacă o salată e 1 leu, știm bine că o vom lua cu 2 lei atunci. Dar asta să știți că nu pleacă de la producător. Am mai tot discutat despre samsari și intermediari”, a explicat tanti Maria, comerciantă în Târgul din Pucheni despre care FANATIK a scris AICI.

Importurile fac ravagii în afacerile fermierilor români

Un alt detaliu interesant este acela că România a ajuns să bifeze importuri de sute de milioane de euro la fructe și legume. Culmea, fermierii spun că această cantitate ar putea fi redusă semnificativ dacă ar exista înțelegere și ajutor între ei și minister.

Dacă s-ar ajunge la un numitor comun atunci acesta s-ar putea observa chiar și în buzunarele românilor. Oamenii spun că legumele lor s-au stricat nu o dată, în timp ce marile magazine nici măcar nu i-au băgat în seamă. „Știți ce îmi spune hipermarketul? Să îi aduc zilnic 50 de kile de mere desenate. 

Să nu fie un măr strâmb sau pătat. Ei le vor pe toate la dungă. Le-aș duce la dungă, dar am un pom care face pe-al naiba. Să scrieți așa! Am un pom care face pe-al naiba și aruncă rigla prin livadă când mă vede cu ea.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Așa că hipermarketul se întoarce cu spatele, ia mai ieftin pentru că ia la grămadă de prin alte țări și românii mănâncă mere la dungă. Pline de nenorociri, dar la dungă, domnul meu. Eu? Mai arunc, mai vând la poartă și de restul mă cert cu muierea că fac prea multă țuică”, a spus Bocotan  George, producător din zona Argeșului.

„Anul trecut am avut mai multe tipuri de roșii plantate, unele sunt soi turcesc, altele bulgăresc cu o frunză mai lată care absorb soarele mult mai bine. E nevoie de lumină cel puțin 10 ore pe zi ca să ai producție la roșii.

După ce termini cu seria 1, ari repede, pui din nou răsaduri și reușești în felul acesta să ai roșii de primăvara devreme până toamna târziu. Dar știți cât mă costă pe mine să încălzesc locul? Știți câți bani dau? Pâi când eu trag linie, mă doare capul. Și pe Minister nu-l interesează, nu-i pasă. Că are de la UE, zice el. Are, dar cu ce bani?”, a mai spus și Dinu Raicu, fermier din zona Ialomiței.

ADVERTISEMENT
Tags: