Pisica este unul dintre animalele care s-a adaptat cel mai repede conviețuirii alături de om. Nu doar că i s-au dezvoltat anumite deprinderi, dar comportamentul ei a început să transmită zeci de semnal către stăpân. Aproape că orice gest al pisicii ascunde în spatele lui un mesaj, inclusiv banalul sforăit.
Pisica se numără printre cele mai complexe animale de companie. Pentru că a trăit mulți ani alături de om, aceasta a început să fie din ce în ce mai expresivă. Posesorii de pisici știu asta foarte bine.
Persoanele care au feline acasă știu că unul dintre cele mai frecvente gesturi pe care acestea le fac este sforăitul. De obicei, acesta se aude cel mai bine când este liniște în casă, iar pisica doarme profund.
Pe cât de adorabile sunt în somn, mai ales atunci când sforăie, acest sforăit ascunde în spatele său anumite afecțiuni. La fel ca și în cazul oamenilor, sforăitul la pisici poate fi un gest inofensiv sau un semnal care indică o problemă reală.
De obicei, pisicile sforăie atunci când căile aeriene superioare sunt obstrucționate. Însă, ce nu știe multă lume este faptul că anumite rase de pisici sunt predispuse la sforăit mai mult decât altele.
Unele dintre rasele care se confruntă cu sforăit puternic se numără Persanele și Himalaienele. Cele două rase riscă să se confrunte cu sindromul respirator brahicefalic din cauza feței plate pe care o au.
Pisicile din ceste rase, Persană și Himalaiană au nările mai înguste decât pisicile din alte rase. În unele cazuri, respirația lor poate fi atât de îngreunată, încât se impun chiar și intervenții chirurgicale.
Dincolo de problemele tipice rasei din care provin, pisicile mai pot avea probleme respiratorii și din cauza greutății. Felinele obeze sunt mult mai predispuse problemelor respiratorii și, tocmai de aceea, stăpânii lor trebuie să le monitorizeze constant greutatea.
Uneori, sforăitul pisicii poate fi un semnal pentru a apela cât mai repede la medicul veterinar. Veterinarul va supune felina la anumite teste și va efectua mai multe radiografii. Dacă situația este mult mai serioasă, acesta va sugera anestezia pisicii pentru efectuarea mai multor examinări asupra nasului și gâtului.
Însă, există și cazuri în care sforăitul pisicii nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. Dacă acesta nu pune în pericol sănătatea ei, nu trebuie apelat la medicul veterinar.