Dacă ai călătorit vreodată pe locul de la geam, ai observat găurile mici din ferestrele avionului. Cei care le văd pentru prima dată s-ar putea panica, însă experții spun că nu există motive de îngrijorare. Care este scopul acestora.
Dacă ai avut și tu întrebări legate de geamurile avionului- care nu sunt niciodată pătrate, atunci următoarele explicații ți-ar putea fi de folos. În timpul în care ai stat la fereastră și ai admirat marea superbă de nori, probabil că ai observat și micile găuri din partea de jos a ferestrei.
Pentru cei care cred că acestea ar putea pune în pericol viața pasagerilor, experții au oferit o serie de lămuriri. Astfel că, presiunea aerului scade pe măsură ce altitudinea crește, dar avioanele sunt concepute pentru a menține presiunea aerului la un nivel sigur în interiorul cabinei.
Prin urmare, presiunea aerului în afara unui avion este mult mai mică decât în interior. Iar această diferență de presiune devine un stres fizic pe fereastra avionului, formată din trei părți separate.
Geamul exterior este responsabil de această diferență de presiune a aerului, cu ajutorul acelor găuri minuscule, numite și „găuri de scurgere”, care nu reprezintă altceva decât un mic spațiu între panourile din mijloc și cele exterioare.
Astfel că, scopul principal al acelor găuri din ferestrele avionului este de a echilibra presiunea aerului. „Gaura de scurgere” permite ca presiunea dintre cabina pasagerilor și spațiul de aer să se echilibreze.
Geamul exterior preia presiune, în timp ce geamul din mijloc acționează ca un dispozitiv de siguranță. Geamul interior este „nestructural”, dar ajută la protejarea geamurilor din mijloc și exterioare împotriva daunelor cauzate de pasageri.
Totodată, „gaura de scurgere” eliberează umezeala din spațiul de aer. Acest lucru previne aburirea sau înghețarea geamurilor din avion, în așa fel încât pasagerii să nu simtă niciun fel de disconfort, notează businessinsider.com.
În consecință, data viitoare când vei observa găurile din ferestrele avionului nu trebuie să intri în panică, ci să-ți amintești că ele sunt acolo tocmai pentru a-i ține pe cei de la bord în siguranță.