Life

De ce toate ferestrele avioanelor sunt prevăzute cu găuri mici. Nu trebuie să te sperii atunci când le vezi

Care este rolul acelor găuri mici din ferestrele avionului. Nu este cazul să te sperii atunci când le observi, nu sunt periculoase.
06.12.2023 | 17:47
De ce toate ferestrele avioanelor sunt prevazute cu gauri mici Nu trebuie sa te sperii atunci cand le vezi
Care este rolul micilor găuri din ferestrele avionului. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Dacă ai călătorit vreodată pe locul de la geam, ai observat găurile mici din ferestrele avionului. Cei care le văd pentru prima dată s-ar putea panica, însă experții spun că nu există motive de îngrijorare. Care este scopul acestora.

De ce ferestrele avionului au găuri mici

Dacă ai avut și tu întrebări legate de geamurile avionului- care nu sunt niciodată pătrate, atunci următoarele explicații ți-ar putea fi de folos. În timpul în care ai stat la fereastră și ai admirat marea superbă de nori, probabil că ai observat și micile găuri din partea de jos a ferestrei.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care cred că acestea ar putea pune în pericol viața pasagerilor, experții au oferit o serie de lămuriri. Astfel că, presiunea aerului scade pe măsură ce altitudinea crește, dar avioanele sunt concepute pentru a menține presiunea aerului la un nivel sigur în interiorul cabinei.

Prin urmare, presiunea aerului în afara unui avion este mult mai mică decât în ​​interior. Iar această diferență de presiune devine un stres fizic pe fereastra avionului, formată din trei părți separate.

ADVERTISEMENT

Geamul exterior este responsabil de această diferență de presiune a aerului, cu ajutorul acelor găuri minuscule, numite și „găuri de scurgere”, care nu reprezintă altceva decât un mic spațiu între panourile din mijloc și cele exterioare.

Astfel că, scopul principal al  acelor găuri din ferestrele avionului este de a echilibra presiunea aerului. „Gaura de scurgere” permite ca presiunea dintre cabina pasagerilor și spațiul de aer să se echilibreze.

ADVERTISEMENT

Eliberează și umezeala

Geamul exterior preia presiune, în timp ce geamul din mijloc acționează ca un dispozitiv de siguranță. Geamul interior este „nestructural”, dar ajută la protejarea geamurilor din mijloc și exterioare împotriva daunelor cauzate de pasageri.

Totodată, „gaura de scurgere” eliberează umezeala din spațiul de aer. Acest lucru previne aburirea sau înghețarea geamurilor din avion, în așa fel încât pasagerii să nu simtă niciun fel de disconfort, notează businessinsider.com.

ADVERTISEMENT

În consecință, data viitoare când vei observa găurile din ferestrele avionului nu trebuie să intri în panică, ci să-ți amintești că ele sunt acolo tocmai pentru a-i ține pe cei de la bord în siguranță.

ADVERTISEMENT