Life

Motivul pentru care geamurile avioanelor nu sunt pătrate. Ce au descoperit cercetătorii

De ce geamurile avioanelor nu au fost făcute pătrate. Ce au aflat oamenii de știință cu ajutorul studiilor și accidentelor.
19.07.2023 | 17:35
Motivul pentru care geamurile avioanelor nu sunt patrate Ce au descoperit cercetatorii
De ce geamurile avioanelor nu au fost făcute pătrate. Ce au aflat oamenii de știință. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care geamurile avioanelor nu sunt pătrate. Ce au descoperit cercetătorii. A fost nevoie de mai multe incidente neplăcute pentru a se ajunge la concluzia că ferestrele din aeronave trebuie să aibă altă formă.

De ce geamurile avioanelor nu au fost făcute pătrate. Ce au aflat oamenii de știință

Știi de ce geamurile avioanelor nu au fost făcute pătrate? Iată ce au aflat oamenii de știință care susțin că nu este o alegere simplă, ci este vorba de cu totul altceva. În urmă cu foarte mulți ani acestea aveau această formă, însă s-au modificat.

ADVERTISEMENT

Înainte aeronavele aveau ferestre pătrate, dar după mai multe accidente tragice în istoria aviației moderne cercetătorii au realizat că trebuie să facă o schimbare majoră. Din păcate, siguranța pasagerilor nu era cea așteptată.

Corpul avioanelor cu reacția trebuia securizat, iar cabinele să aibă o formă cilindrică pentru a reduce diferența de presiune dintre aerul de la interior şi cel de la exterior. Și ferestrele pătrate erau o problemă în acest sens.

ADVERTISEMENT

Fiecare colț devenea în aceste condiții un punct vulnerabil și care nu rezista presiunii exercitate la altitudini înalte. Din cauza diferenţei de presiune forţa exercitată asupra fuselajului era extrem de mare și ferestrele ajungeau să cedeze.

Inginerii de la vremea respectivă au făcut mai multe investigații și au descoperit că ferestrele pătrate nu sunt o idee bună și le-au înlocuit cu unele ovale. Se pare că acestea suportă mult mai bine forța de presiune.

ADVERTISEMENT

În plus, studiile arată că sunt prevăzute cu ”găuri de respiraţie”, adică acele mici orificii care pot fi observate în ferestrele avioanelor. Ele au rolul de a echilibra, așadar, presiunea dintre straturile de sticlă.

Ferestrele pătrate au dus la accidente aviatice

Ferestrele pătrate din aeronave au dus la producerea unor accidente aviatice grave pe care omenirea și le va aminti multă vreme de acum înainte. Trei dintre acestea au avut loc între anii 1953 – 1954 și erau operate de compania britanică Havilland Comet.

ADVERTISEMENT

Potrivit historia.ro, avioanele s-au dezintegrat în aer, incidentele fiind soldate cu moartea a 56 de persoane. Cel mai tragic s-a produs pe 10 Ianuarie 1954, atunci când o aeronavă de la British Overseas Airways Corporation, s-a scufundat în Marea Mediterană.

Au murit 29 de persoane, din care 10 copii, și cei 6 membri ai echipajului. Și de această dată avionul s-a dezintegrat înainte de a cădea în apă. Din păcate, tragediile din aer s-au produs și după schimbarea ferestrelor din pătrat în oval.

ADVERTISEMENT