Life

De ce unele ouă se decojesc mai ușor decât altele. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru

De ce unele ouă se decojesc mai ușor decât altele? Poate ai observat și tu acest detaliu dacă ești un mare iubitor de ouă. Explicația te va surprinde.
13.03.2024 | 09:24
De ce unele oua se decojesc mai usor decat altele Ce inseamna de fapt acest lucru
De ce unele ouă se decojesc mai ușor decât altele. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De ce unele ouă se decojesc mai ușor decât altele? Acest lucru e legat în primul rând de prospețimea unui ou și nu numai. Experții vin cu sfaturi utile și ne spun ceea ce trebuie să știm.

De ce unele ouă se decojesc mai ușor decât altele. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru

Ouăle sunt alimentele nelipsite din meniul românilor și nu numai. Ele pot fi preparate în numeroase moduri, de la ouă prăjite, până la omletă ori ouă fierte. De asemenea, pot fi combinate în diferite rețete și adăuga inclusiv în salate.

ADVERTISEMENT

Uneori însă poate fi dificilă să recunoaștem ouăle vechi și ouăle proaspete. Există într-adevăr numeroase trucuri în acest sens, însă de cele mai multe ori, multe persoane evită să le pună în practică.

Revenind, deci, de ce unele ouă se decojesc mai ușor decât altele? Cu siguranță ai observat și tu, dacă alegi să consumi des ouă fierte, că uneori, coaja ouălelor fierte ajunge să crape mai repede în anumite situații.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, anumite bucăți din albușul fiert pot ajunge să se împrăștie în apă. Ce înseamnă asta și de ce se întâmplă acest lucru? Explicația este foarte simplă. S-ar putea să consumi ouă vechi fără să îți dai seama.

Cum e posibil așa ceva? Conform Tastingtable.com, singura problemă legată de utilizarea ouălor mai vechi pentru fierbere este că  ph-ul lor mai ridicat și mai alcalin. Iar asta le face mai ușor de decojit decât cele proaspete.

ADVERTISEMENT

Ce să pui în apa în care fierb ouăle

În acest sens, cercetătorul în domeniul alimentar, Harold McGee, le recomandă celor care vor să facă procesul de decojire mai ușor să nu fiarbă ouă proaspete. “Cea mai bună garanție pentru o decojire ușoară este să folosești ouă vechi!”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Acum că am aflat de ce unele ouă de se decojesc mai ușor decât altele, e bine să știm și la ce riscuri ne expunem. În primul rând depinde de cât de vechi sunt ouăle. Sunt cazuri în care nu se întâmplă nimic și suntem în siguranță, dar și altele în care ne putem intoxica.

ADVERTISEMENT

Ce să faci dacă nu știi cât de proaspete sunt ouăle, dar totuși vrei să eviți situația în care coaja este crăpată? Oțetul poate fi cea mai bună soluție. Nu trebuie decât să adaugi niște oțet în apa în care fierb ouăle. Acest ingredient nu protejează neapărat coaja în fața crăpăturilor, dar te asigură că albușul va rămâne înăuntru.

ADVERTISEMENT