Life

De ce zacusca nu este un produs de post. Când poți consuma acest aliment în Postul Paștelui

De ce zacusca nu este un aliment de post. Când o poți consuma în perioada Postului Paștelui, care are o durată de 40 de zile.
08.03.2023 | 23:45
De ce zacusca nu este un produs de post Cand poti consuma acest aliment in Postul Pastelui
De ce zacusca nu este un produs de post. Sursa foto: Pinterest/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zacusca nu este un aliment de post și nu trebuie consumat în Postul Paștelui, chiar dacă rețeta este pe bază de legume. Este important de menționat că se poate mânca în anumite zile.

Motivul pentru care Zacusca nu este un aliment de post. Când o poți consuma în Postul Paștelui

Postul Paștelui a început pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie, înainte de Învierea Domnului. Cei care țin post în această perioadă trebuie să știe că sunt alimente pe care trebuie să le evite. Este vorba despre cele de origine animală, adică brânza, carnea și ouăle.

ADVERTISEMENT

În afară de alimentele despre care credincioșii deja știu, mai sunt și altele care nu trebuie consumate dacă vrei să respecți rânduiala creștină. Printre alimentele pe care nu trebuie să le consumi în post se numără și uleiul.

Cu toate acestea, dacă vrei să ții corect acest post, zacusca este un aliment pe care trebuie să-l eviți. Deși se rețeta se bazează numai pe legume, acest aliment conține ulei, care nu se consumă în post.

ADVERTISEMENT

În schimb, zacusca se poate consuma doar în zilele cu dezlegare la ulei, care sunt, însă, foarte puține la număr, notează dcnews.ro. Cei care nu pot ține Postul Mare fără untdelemn pot consuma, totuși, acest aliment.

Untdelemnul (uleiul) și vinul se consumă, în Postul Mare, în zilele de sâmbătă și duminică, după Sfânta Liturghie, dar și în zilele în care în calendarul ortodox anumite zile apar marcate cu cruce roșie sau cruce neagră, în cazul în care acestea nu pică în ultima săptămână a Postului Paștelui, numită Săptămâna Patimilor.

ADVERTISEMENT

Cum se postește în Postul Paștelui

În primele două zile, adică luni și marți din prima săptămână, celor care țin post li se recomandă post complet sau doar până seara, atunci când se poate consuma puțină pâine și se poate bea și apă.

De asemenea, în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele două zile (vineri și sâmbătă) din Săptămâna Patimilor se procedează la fel.

ADVERTISEMENT

În miercurea din Săptămâna Patimilor, se ajunează până seara, după săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte sfințite. Atunci se mănâncă pâine și legume fierte, fără untdelemn.

Totodată, în tot restul postului, în primele cinci zile ale săptămânii, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara. În zilele de sâmbătă și duminică, de două ori pe zi, se consumă legume fierte cu untdelemn și puțin vin. La praznicul Bunei Vestiri și în Duminica Floriilor, este dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT