Life

De ce zgârie câinii patul înainte de a dormi. Ce mesaj îți transmite, de fapt, animalul tău

Din ce motiv zgârie câinii patul înainte de a dormi. Animalul tău îți transmite, de fapt, un mesaj foarte important. Află ce spun experții.
08.06.2023 | 10:43
De ce zgarie cainii patul inainte de a dormi Ce mesaj iti transmite de fapt animalul tau
Ce spun specialiștii despre gestul câinelui de a-și zgâria patul. Sursa foto: Desizoo
ADVERTISEMENT

Dacă ești posesor al unui câine, probabil ai observat unele obiceiuri mai stranii ale sale, precum zgâriatul patului, înainte de a dormi. De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase studii asupra gesturilor lui, inclusiv al acestuia din urmă. Iată ce s-a constatat.

Ce mesaj încearcă să îți transmită un câine prin gestul său de a-și zgâria patul

Un câine ar încerca să-ți transmită un mesaj foarte important atunci când îl vezi că își zgârie patul în care se odihnește. Specialiștii au ajuns la concluzia că sunt mai mulți factori care îl determină să reacționeze astfel, printre care stresul.

ADVERTISEMENT

Câinii, când ar avea sentimente de teamă sau de anxietate, recurg la fapte bizare. În timp ce alții urlă sau se agită pe lângă stăpân, alții zgârie locul în care își petrec majoritatea timpului. Totodată, un alt indiciu poate fi că vor să fie scoși la plimbare sau să își facă nevoile fiziologice.

Și vremea își poate pune amprenta asupra unui patruped. De exemplu, dacă afară sunt tunete, fulgere, bate vântul sau se poate produce un cutremur, animalul de companie va deveni instant foarte agitat și nu va mai dormi o întreagă zi. Astfel, poate face orice pentru a atrage atenția că nu este bine.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv din care câinii își zgârie culcușul este dorința lor de a-și marca teritoriul, mai exact, de a ști toată lumea din casă că nimeni nu poate sta acolo decât el. Fii sigur/ă că o pisică ar reprezenta pentru el un adevărat rival, iar atitudinea lui va fi una furibundă.

O altă cauză este aceea că patrupedul a preluat obiceiul de la un altul. Un pui dacă își va vedea mama zgâriindu-și culcușul, în mod automat va face și el așa mai târziu. Mai mult, nu este exclus să facă astfel și față de alte zone din locuința stăpânului.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi oprit un câine de la a-și mai zgâria culcușul

Pe lângă toate aceste motive, s-a constatat și că acest animal de companie are în instinct, precum o moștenire de la strămoși, gestul de a-și marca teritoriul. Nu puține sunt momentele când câinii sapă gropi în pământ sau zgârie podeaua din casă.

Un câine face gaură în pământ pentru a-și acoperi excrementele, după ce a fost scos la plimbare de către stăpân sau pentru a-și ascunde hrana, de obicei un os. Nu vor să-l împartă cu altcineva, fiind mai egoiști de fel. Ca să combateți situațiile care v-ar deranja, puteți ruga un veterinar să-i taie unghiile sau să-i cumpărați jucării speciale, cu care să se joace.

ADVERTISEMENT

De altfel, există și pături rezistente la zgârieturile câinilor. Le puteți achiziționa din magazine speciale pentru animale de companie și așeza pe patul în care stă patrupedul. Totodată, pe piață au apărut și diferite paturi cu texturi menite să reziste la orice duritate.

ADVERTISEMENT
Tags: