News

De frica Rusiei, Ucraina vrea să obțină arme nucleare. În ce condiții ar renunța la idee

15.04.2021 | 23:50
De frica Rusiei Ucraina vrea sa obtina arme nucleare In ce conditii ar renunta la idee
ADVERTISEMENT

Ucraina s-ar putea dota cu arme nucleare dacă nu devine membră NATO, spune ambasadorul ucrainean în Germania. Statul ex sovietic a avut al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume la care a renunțat în 1994 după ce SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei.

De frica Rusiei, Ucraina vrea să obțină arme nucleare. În ce condiții ar renunța la idee

“Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm”, a declarat pe postul de radio Deutschlandfunk ambasadorul Andrii Melnik, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În acest ultim caz, Kievul “va avea probabil în vedere statutul său nuclear”, a menţionat ambasadorul. “Cum altfel putem să ne asigurăm apărarea?”, a adăugat el.

Kievul a renunţat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică şi care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia. În schimb, SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Aderarea la NATO este un obiectiv al Ucrainei de mulți ani. Acest lucru este însă considerat improbabil să se întâmple în viitorul apropiat.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, printr-o acțiune care a declanșat sancțiuni occidentale împotriva Moscovei. Luptele s-au intensificat în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale se luptă de șapte ani cu separatiștii susținuți de Rusia într-un conflict despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul ucrainean în Germania a vorbit despre “pregătiri reale de război pentru un nou atac militar asupra Ucrainei, care ar trebui să fie luat în serios şi la Berlin”.

Moscova susţine că nu face decât să reacţioneze la provocările Kievului şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de forţe.

ADVERTISEMENT
Tags: