Mersul cu mașina este deja ceva obișnuit pentru adulți. Cu toate acestea, copiii trebuie să fie în siguranță în timpul deplasării.
Ordonanța care vizează circulația autoturismelor pe drumurile publice este OUG nr 195/2002. Aceasta a fost modificată în anul 2015, în condițiile în care mulți șoferi nu înțelegeau când au sau nu voie să își țină copilul pe locul din față al mașinii.
Astfel conform legii aflate în vigoare, copiii pot sta în față în mașină de la vârsta de 12 ani și de asemenea, dacă au o înălțime de 150 de centimetri.
Totuși chiar și așa, este nevoie de sisteme de siguranță, astfel încât copilul să poată să fie în siguranță pe locul din față.
Mai exact, un copil care are deja 12 ani ani împliniți și stă pe locul din față în mașină, este nevoit să stea cu spatele lipit de scaun și cu centura de siguranță fixată corespunzător.
Astfel, centura de siguranță trebuie să îi cuprindă acestuia mijlocul și pieptul, însă să nu treacă de zona gâtului.
De cealaltă parte, copiii care au vârste cuprinse între 3-12 ani trebuie să călătorească pe bancheta din spate, purtând obligatoriu centura de siguranță adaptată în funcție de greutatea și de înălțimea lor.
Există și scaune speciale pentru cei cu vârste cuprinse între 3-12 ani care de asemenea, pot fi utilizate de șoferi, atunci când este cazul.
Oricum, legea interzice clar transportul unui copil cu vârsta de sub 12 ani pe locul din dreapta de lângă șofer.
Copiii care au sub 3 ani în schimb, trebuie să călătorească în spate în mașină, pe un scaun special, adaptat după greutatea, dar și după înălțimea lor.
Ca în cazul oricărei alte legi, și aici avem câteva excepții. Spre exemplu, copiii pot fi transportați pe scaunul din față din mașină doar în cazul unor probleme medicale grave.
În cazul copiilor care sunt mai mici de 3 ani în schimb, aceștia pot sta în mașină în spate, fără scaun special, doar dacă sunt supravegheați permanent de un adult și dacă există o dovadă medicală în acest sens, care va fi prezentată polițiștilor în cazul unui control de rutină.
Contează greutatea și înălțimea unui copil atunci când vine vorba de locul din mașină? Da , pentru că airbag-urile pot deveni un pericol.
Acestea vor acționa doar în cazul unei greutăți de peste 55-60 de kilograme. În cazul în care copilul aflat pe scaunul mașinii are o greutate mai mică decât cea menționată anterior, atunci, airbag-ul frontal îl poate afecta.
Astfel, în cazul unui accident, airbagurile pot cauza răni atunci când sunt declanșate.
Pentru că mii de copii ajung să fie anual victime ale accidentelor rutiere din România, Codul Rutier îi pedepsește aspru pe șoferii care nu respectă legislația.
Astfel, dacă ești oprit în trafic și nu respecți obligația privind transportul minorilor, mai exact, în mașină nu există sisteme de siguranță despre care am vorbit mai devreme, precum centura de siguranță adaptată, sau, după caz, scaunul pentru copii, atunci vei fi sancționat.
Codul Rutier scrie că șoferii care încalcă legislația pot primi o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, dar și trei puncte de penalizare.