News

Debandadă totală privind programul școlilor după anunțul autorităților. Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele private 

Chiar dacă inițial se anunțase suspendarea activității cu prezență fizică în învățământul privat, până la urmă școlile și grădinițele private pot face ore fizic de luni.
24.10.2021 | 17:45
Debandada totala privind programul scolilor dupa anuntul autoritatilor Ce se intampla cu scolile si gradinitele private
ADVERTISEMENT
24-10-2021
15:48

Prefectura Bucureşti: Şcolile private vor rămâne deschise

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei a confirmat, duminică seara, că şcolile private vor fi deschise luni dimineaţa.

“Școlile private nu au intrat sub incidența ordinului de ministru prin care a fost instituită vacanța”, a anunțat, duminică, reprezentantul Prefecturii București, Mariana Ţiprişcă, conform Antena 3.

Toate neînțelegerile privind programul unităților de învățământ privat au pornit de la eroarea autorităților. Astfel, în Hotărârea de Guvern care se aplică de luni, privind noile restricții, nu și-a mai găsit loc și articolul inițial din decizia CNSU, care se referea la suspendarea cursurilor cu prezență fizică în școlile și grădinițele private.

”Art 8.1 din hotărârea CNSU spune că se suspendă prezenţa fizică în toate grădiniţele şi şcolile private, inclusiv în cele 21 care funcţionează după curriculum altor state.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu poate fi reglementat de Ministerul Educaţiei la nivel de structură a anului şcolar. Acest lucru ar fi trebuit să fie reglementat prin Hotărâre de Guvern”, a declarat duminică, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Cine a greșit, CNCU sau Guvernul?

Pus în încurcătură de greșeala colegilor din guvern, Sorin Cîmpeanu a vorbit din nou despre procedura inițială de suspendare a cursurilor fizice, care trebuia urmată, logic, de impunerea acestei decizii în Hotărârea de Guvern care se va aplica de luni.

ADVERTISEMENT

”Conform articolului 8.1, ca să fim clari, din decizia CNSU, se suspendă prezenţa fizică din şcolile şi grădiniţele private. Se suspendă prezenţa fizică înseamnă că şcolile private pot organiza sau vacanţă sau cursuri online.

Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educaţiei a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a continuat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu: ”Timpul nu lucrează în favoarea noastră!”

Într-o intervenție ulterioară, la B1TV, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre posibilitatea ca Hotărârea de Guvern de luni să cuprindă până la urmă și suspendarea cursurilor fizice în învățământul privat.

”Nu sunt în măsură să decid eu rectificarea Hotărârii de Guvern pentru că sunt doar un ministru. Dar ar fi o soluție. Din păcate, timpul nu lucrează în favoarea noastră, pentru că mâine este luni dimineață”, a conchis demnitarul.

ADVERTISEMENT

În unități de învățământ private învață 5,3% dintre școlari

Iată ce decisese vineri Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care anunțase că – odată cu intrarea în vacanța de două săptămâni pentru toți elevii – se vor închide și unitățile de tip after-school, începând de luni, 25 octombrie.

”Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.”, așa suna hotărârea CNSU, care nu s-a mai regăsit în Hotărârea de Guvern ce va intra în vigoare de luni.

Potrivit datelor INS transmise pe 5 octombrie, 5,3% din populația școlară învață în unități de învățământ private.

ADVERTISEMENT