News

Decizia care îi forţează pe medici să nu mai demisioneze: “Intră în vigoare de vineri!”

09.04.2020 | 23:51
Decizia care ii forteaza pe medici sa nu mai demisioneze Intra in vigoare de vineri
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat Ordonanţa Militară 8 care va intra în vigoare începând de vineri, 10 aprilie. În document apare şi o decizie care îi forţează pe medici să nu mai demisioneze.

Decizia care îi forţează pe medici să nu mai demisioneze: “Intră în vigoare de vineri!”

Astfel, în articolul 13, alineatul 1 se precizează că medicii sau personalul medical care vrea să demisioneze trebuie să stea în preaviz 45 de zile calendaristice. Prin această decizie se încearcă descurajarea acestui comportament în perioada de criză.

ADVERTISEMENT

“13 – (1) Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților centrelor prevăzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice”, se arată în Ordonanţa Militară 8 (CITEŞTE-O AICI INTEGRAL).

Guvernul a analizat la începutul lunii variantele: “Nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România”

De altfel, Guvernul a analizat la începutul lunii aprilie două variante pentru a rezolva problema medicilor care îşi depun demisiile în contextul pandemiei de coronavirus. Atunci, s-a adus în discuţie şi eventuala retragere a dreptului de liberă practică.

ADVERTISEMENT

„Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii.

Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată de foarte mulţi şi din zona politică şi din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

“Vom acorda o atenţie suplimentară respectării regulilor pentru că nu vrem să ne trezim cu o explozie de îmbolnăviri”

Ministrul de Interne a declarat că autorităţile vor acorda o atenţie suplimentară respectării regulilor izolării şi în perioada Paştelui pentru a preveni o infectare în masă în această perioadă:

“Evitând, pe cât posibil, interacţiunea cu alte persoane, vom reuşi să intrăm în normalitatea pe care o vrem cu toţii. Ştiu că vreţi să fiţi în noaptea de Înviere la biserică şi a doua zi la masă, cu toţii. Dar este bine să îndurăm în acest an.

ADVERTISEMENT

Vom acorda o atenţie suplimentară respectării regulilor pentru că nu vrem să ne trezim cu o explozie de îmbolnăviri. Am suplimentat numărul patrulelor. Poliţia Română, împreună cu personalul de suport, cu cei 2000 de angajaţi din subordinea ministerului sunt în misiuni operative.

Sunt peste 36.000 de angajaţi în misiune. Am semnat Ordonanţa Militară numărul 8, semnată de premier. Va fi publicată în Monitorul Oficial în următoarele ore”, a spus Vela.

 

ADVERTISEMENT