News

Decizia care îi sperie pe toți proprietarii de câini și pisici. Se aplică pentru românii care stau la bloc, e nevoie neapărat de acest acord

Un precedent judiciar îi sperie pe toți proprietarii de câini și de pisici, care locuiesc la bloc. Fără acest acord ei trebuie să renunțe la patrupedul iubit
16.03.2024 | 10:49
Decizia care ii sperie pe toti proprietarii de caini si pisici Se aplica pentru romanii care stau la bloc e nevoie neaparat de acest acord
În România nu există un cadrul normativ clar care să reglementeze situația animalelor de companie din blocuri / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proprietarii de câini și de pisici, care locuiesc la bloc, au deseori probleme cu vecinii care spun că fără acordul lor iubitorii de patrupede trebuie să renunțe la animalul de companie preferat.

Cu sau fără acordul vecinilor?

Pentru iubitorii de câini și pisici, o hotărâre a Curții de Apel Timișoara a fost un adevărat șoc. Instanța a stabilit că proprietarilor de animale de companie, care locuiesc la bloc, le trebuie în prealabil acordul vecinilor înainte de a adopta un câine sau o pisică.

ADVERTISEMENT

Totul a pornit de la proprietara unui animal de companie, din Timișoara, care a contestat în instanță o hotărâre a Consiliului Local care stabilea că este necesar acordul vecinilor pentru deține un animal de companie.

Femeia a susținut că această hotărâre îi încalcă dreptul la proprietate privată. Inițial, în primă instanță, i s-a dat dreptate, dar, în apel, (anul trecut) decizia Tribunalului Timișoara a fost revocată. În motivarea sa, Curtea de Apel a arătat că, în acest caz, dreptul de proprietate poate suporta limitări și nu-i poate constrânge pe vecini să-și exercite propriile drepturi.

ADVERTISEMENT

Limite ale dreptului de proprietate?

„În motivarea deciziei sale, instanța de apel a arătat că dreptul de proprietate nu este unul absolut, el poate suporta limitări, cum sunt cele care provin din raporturile dintre vecini. Mai precis, îți exerciți dreptul cu bună-credință, dar fără săi împiedici pe vecini să-și exercite propriile drepturi. În cazul nostru, vecinii pot alege să nu fie de acord să ai un animal de companie, din propriile lor considerente, care trebuie să le ai în vedere”, explică Avocatoo.

„Cu toate astea, instanța recunoaște posibilitatea ca deținătorul unui animal de companie care încearcă să obțină acordul vecinilor ca să poată locui cu animalul și care s-ar lovi de un refuz nejustificat să se adreseze instanței pentru constatarea și sancționarea abuzului de drept”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Câini, pisici, blocuri și o legislație neclară

Legislația din România cu privire la deținerea animalelor de companie la bloc ( de regulă câini și pisici) este ambiguă, situația nefiind reglementată de un cadru normativ. Astfel că ea a fost lăsată la hotărârea Consiliilor Locale, care pot stabili sau nu anumite obligații din partea proprietarilor de animale.

Una din astfel de obligații poate fi și acordul vecinilor pentru deținerea unui animal de companie, dacă proprietarul locuiește la bloc, mai ales dacă vecinii sunt deranjați de, caz frecvent, lătrăturile unui câine în lipsa stăpânului.

ADVERTISEMENT

Un precedent judiciar

Totuși, cazul din Timișoara este un precedent care-i sperie pe proprietarii de animale care locuiesc la bloc, care poate fi invocat și în alte situații similare. În cazul în care există o decizie de Consiliu Local care îl obligă pe proprietarului unui animal de companie să obțină acordul prealabil al vecinilor, cel mai bine este ca proprietarul să discute înainte amiabil cu aceștia.

Este posibil să fie nevoie și de acordul scris al asociației de proprietari, dacă majoritatea vecinilor din apartamentele apropiate proprietarului unui animal de companie solicită să le fie cerut acordul. Aceasta nu înseamnă că vecinii proprietarului de animal de companie își pot exercita abuziv acest drept, caz în care deținătorul animalului se poate adresa la rândul lui instanței.

ADVERTISEMENT