News

Decizie fără precedent. UE le interzice românilor să mai aibă în case aceste electrocasnice. Când intră în vigoare măsura

Măsură fără precedent a UE în lupta împotriva încălzirii globale. Românii nu mai pot ține în casă aceste electrocasnice. Ce produse vor fi interzise și începând de când
03.02.2024 | 09:40
Decizie fara precedent UE le interzice romanilor sa mai aiba in case aceste electrocasnice Cand intra in vigoare masura
Eurodeputații au votat pentru eliminarea gazelor fluorurate din aparatele electrocasnice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu 457 de voturi pentru și 92 împotrivă, deputații europeni au aprobat, luna trecută, măsuri de reducere a gazelor fluorurate, în vederea eliminării lor complete până în 2050. Folosite în special în frigidere și aparate de aer condiționat, aceste substanțe sunt deosebit de dăunătoare pentru climă.

Extrem de dăunătoare pentru climă

Aceste gaze fluorurate, care sunt prezente și în echipamentele electrice sau ca agenți de expandare în spume, sunt gaze cu efect de seră puternice, pe care un acord global (Protocolul de la Montreal) urmărește să le elimine treptat. Efectul lor de încălzire este de până la 25.000 de ori mai mare decât cel al CO2.

ADVERTISEMENT

„Este esențial să punem capăt gazelor fluorurate, nu numai pentru că sunt extrem de dăunătoare pentru climă, ci și pentru că oferim industriei claritate și siguranță în ceea ce privește investițiile”, a declarat raportorul textului, olandezul Bas Eickhout (Verzi/Alianța Liberă Europeană), într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, această decizie a provocat neîncredere în rândul profesioniștilor din sector care spun că reglementările sunt prea rapide și sunt prea restrictive în ceea ce privește capacitățile de cercetare și dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Zero emisii până în 2050

Legea, care stabilește termene precise în funcție de echipamente și de potențialul de încălzire al gazelor pe care le conțin, se înscrie în obiectivul european de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

„Companiile europene se află deja în prima linie a dezvoltării de alternative curate la gazele fluorurate, astfel încât această lege va fi benefică pentru climă și pentru economia europeană”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Textul interzice complet comercializarea mai multor categorii de produse care conțin gaze fluorurate, cu un calendar accelerat: frigiderele pentru publicul larg vor fi vizate din 2026.

Gazele fluorurate vor fi apoi interzise din 2027 în anumite pompe de căldură și sisteme de aer condiționat de mici dimensiuni, înainte de a fi eliminate complet în toate aparatele de aer condiționat și pompele de căldură din 2032 sau 2035, în funcție de tehnologiile utilizate.

ADVERTISEMENT

Aerosolii tehnici și spumele vor fi vizate începând cu 2030 și, respectiv, 2033. De asemenea, vor fi interzise exporturile produselor în cauză în afara UE, scrie Geo.

Derogări luate în considerare

Sunt prevăzute derogări în cazul în care există cerințe de siguranță și se poate lua în considerare un număr limitat de cote suplimentare pentru pompele de căldură, în cazul în care acest lucru se dovedește a fi necesar pentru realizarea traiectoriilor de tranziție energetică ale UE.

Un text privind reducerea emisiilor de substanțe care diminuează stratul de ozon a fost, de asemenea, votat în ianuarie, cu 538 de voturi pentru și 8 împotrivă.

Acest text separat prevede măsuri de recuperare și reciclare a substanțelor prezente în materialele de construcție, în special în spumele izolatoare, și introduce scutiri stricte pentru utilizarea acestora ca materii prime, agenți de prelucrare, în laboratoare și pentru protecția împotriva incendiilor.

 

 

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Noi norme privind permisul auto. Ce va schimba viitorul Parlament European
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume