ADVERTISEMENT
News

Declarațiile de avere și de interese pot fi depuse și online de acum. A fost lansată platforma ”e-DAI”

Autor: Robert Cristea | 17.05.2021 | 10:50
Declarațiile de avere și de interese pot fi depuse și online de acum. A fost lansată platforma ”e-DAI”
Declarațiile de avere și de interese pot fi depuse și online de acum. A fost lansată platforma ”e-DAI”. Sursa foto: a1.ro

A fost lansată platforma ”e-DAI”, iar declarațiile de avere și de interese vor putea fi depuse online încă de anul acesta. 

ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Integritate a transmis că declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor publici vor fi completate și depuse în format digital începând de anul acesta, conform Hotnews.

Aceasta este o fază de tranziție. Începând cu 1 ianuarie 2022, toate persoanele prevăzute de lege vor avea obligația de a transmite declarațiile doar semnate electronic prin intermediul platformei lansate.

Declarațiile de avere și de interese, depuse prin platforma „e-DAI”. Care sunt avantajele trecerii la sistemul online

Un avantaj al platformei online este faptul că declaranții pot completa declarațiile în orice moment sau loc convenabil pentru aceștia, de acasă sau de la locul de muncă. Aceștia pot salva, actualiza sau modifica versiunile înainte de depunere.

ADVERTISEMENT

Alte aspecte pozitive:

  • nu este necesară trimiterea prin poștă, depunerea sau altă gestionare fizică
  • deponenții pot utiliza declarațiile anterioare ca punct de plecare pentru cea nouă, evitându-se astfel reintroducerea acelorași informații pentru fiecare perioadă de raportare
  • pe termen scurt, noul sistem electronic de declarare va contribui la economisirea de resurse financiare
  • limitarea interacțiunilor umane, lucru care ajută în pandemia Covid-19.

Noul mecanism digitalizează întreg procesul de completare, semnare, transmitere și publicare a declarațiilor de avere și de interese, păstrând totodată fluxul obișnuit și interacțiunile dintre Deponent, Persoana responsabilă din instituția publică și Agenția Națională de Integritate, conform sursei citate.

A fost lansată platforma ”e-DAI”. Care este procedura?

Persoana responsabilă (PR). Potrivit legii, entitățile în cadrul cărora există persoane ce au obligația de a depune declarații de avere și de interese, au desemnate persoane responsabile care asigură implementarea prevederilor legale privind aceste declarații.

ADVERTISEMENT

În primă fază, aceste persoane responsabile se vor înrola în platforma e-DAI, obținând un cont specific în cadrul căruia își vor putea îndeplini obligațiile stabilite de lege; Tot persoanei responsabile îi revine sarcina de a adăuga deponenții în platformă.

Deponentul (D). Acesta va primi pe e-mailul propriu un nume de utilizator și o parolă, în baza cărora își va putea accesa propriul cont. În această secțiune, deponentul își va putea completa și genera declarațiile utilizând un formular inteligent cu câmpuri standardizate pentru introducerea datelor, fapt care reduce semnificativ timpul necesar destinat completării.

ADVERTISEMENT

La finalizarea procesului, declarațiile vor fi semnate electronic cu ajutorul semnăturii electronice calificate;

În cazul în care deponentul nu beneficiază încă de o semnătură electronică calificată, acesta își va completa formularele tot în platforma e-DAI, va imprima și semna olograf declarațiile, urmând ca acestea să fie încărcate în platformă, respectând toți pașii procedurali;

ADVERTISEMENT

Odată semnate, declarațiile vor ajunge în contul persoanei responsabile care va verifica declarațiile sub aspectul existenței eventualelor deficiențe. Ulterior, declarațiile vor ajunge pe cale electronică în arhiva Agenției Naționale de Integritate și publicate pe Portal, conform Hotnews.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT