News

Descinderi ale Parchetului European la Inspectoratul General al Aviației din MAI. Posibilă fraudă cu fonduri europene

Procurorii Parchetului European anunță descinderi și percheziții la sediul Inspectoratului General al Aviației din cadrul Ministerului de Interne.
12.09.2023 | 12:35
Descinderi ale Parchetului European la Inspectoratul General al Aviatiei din MAI Posibila frauda cu fonduri europene
Descinderi ale Parchetului European la Inspectoratul General. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Perchezițiile vizează anumite achiziții din fonduri europene, iar cercetările sunt in rem, fiind anchetate fapte, nu persoane. Inspectoratul General de Aviaţie (I.G.Av.) este unitatea centrală de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne și este coordonată de secretarul de stat șef al DSU.

Descinderi ale Parchetului European la Inspectoratul General

Inspectoratul General al Aviației este o structură militară independentă care asigură suportul aerian pentru executarea atribuțiilor specifice ce revin structurilor MAI. Inspectoratul e condus momentan de generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, inspector general, dar e sub coordonarea directă a lui Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Conform G4Media, procurorii DNA au transmis încă din luna iunie că a început urmărirea penală a mai multor șefi din Inspectoratul General de Aviație (AGAV). Procurorii investighează un caz cu un prejudiciu de 23 de milioane de lei, prin care suspecții sunt bănuiți că au plătit reparații neexecutate.

Conform sursei citate, pe lista urmăriților penal se numără și generalul Cătălin Paul Dache. Așa cum și FANATIK scria în luna iunie, prejudiciul de aproximativ 4.7 milioane de euro a fost cauzat în perioada 2019-2023. În acel moment DNA anunța percheziții la sediile a 14 firme, precum și la domiciliile mai multor persoane, dar și la segiul central al IGAV.

ADVERTISEMENT

Ulterior, DNA a transmis că generalul Cătălin-Paul Dache e urmărit penal, alături de alți șefi ai instituției, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. IGAV are în dotare 22 de aeronave, mai exact 20 de elicoptere și 2 avioane, iar acestea au, desigur, nevoie de mentenanță și reparații atunci când e cazul.

Doar că, susține DNA, IGAV a semnat un contract cu Airbus Helicopters România pentru ”servicii de reparații, service, asistență tehnică, suport logistic și asigurarea de piese și materiale consumabile aferente acestor servicii pentru elicopterele de tip EC-135/H-135 din dotarea IGAv”.

ADVERTISEMENT

La o valoare de 36 de milioane de euro și o durată de 48 de luni, contractul ar avea ca scop oferirea de mentenanță la cele mai înalte standarde pentru cele 22 de aeronave din dotarea MAI. Există, totodată, un alt contract cum ar fi cel semnat de IGAV pe 14 mai 2021, în valoare de 23 de milioane de euro.

Contractul respectiv este pentru ”prestare servicii de reparație capitală și prelungirea resursei tehnice totale a elicopterelor tip Mi8/17”. Din această sumă, 10.894.147,72 euro s-au dat pentru reparațiile elicopterelor Mi8 și 12.849.455 euro pentru repararea elicopterelor Mi17, ofertanții câștigători fiind companiile Vertolety Rossii și Suszi SRL”.

ADVERTISEMENT

Problema identificată de procurorii DNA, iar acum și de cei ai Parchetului European, ar fi reprezentată de faptul că din totalul de 73 de milioane de euro nu toți banii ar fi fost folosiți cu transparență, existând cazuri când au fost decontate reparații la aeronave deși în realitate nu s-a intervenit asupra acestor aparate de zbor.

ADVERTISEMENT
Tags: