Descoperire incredibilă într-o reședință de județ din România. Peste ce au dat muncitorii care făceau săpături și care susțin că este „deosebit ca structură”. Un astfel de monument se găsește odată la 20-30 de ani.
Ce au găsit lucrătorii într-o regiune din țara noastră. Specialiștii sunt de părere că structura scoasă la iveală este un edificiu important care are șanse mari să se continue și în alte părți, sub casele din zona respectivă.
Mai exact, este vorba de un monument funerar care a fost descoperit de arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion (ICEM) din Tulcea. Acesta ar data din a doua jumătate a secolului al IV-lea.
Totul a ieșit la iveală după ce autoritatea locală a început un proiect de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale pe o stradă din localitate. În mormântul din Tulcea au fost găsite oase de la patru persoane.
Cel mai probabil a aparținut unei familii, drept dovadă construcția este spectaculoasă. Descoperirea include un culoar central și mai multe camere funerare. Din păcate, edificiul a fost afectat de lucrările edilitare anterioare.
„Este deosebit ca structură. Probabil că un asemenea edificiu funerar a aparţinut unei familii sau unor personaje extrem de influente şi potente financiar în perioada respectivă.
Este important pentru că e primul monument de acest gen descoperit la Tulcea pe teritoriul municipiului. Chiar şi în zona Dobrogei, în peninsula balcanică, tipul acesta de monument nu este chiar aşa de des.
O descoperire de acest tip se face doar o dată la 20, 30 de ani”, a declarat arheologul ICEM, Marian Mocanu, pentru Agerpres. Reprezentantul instituției este de părere că mormântul funerar continuă sub casa din imediata apropiere.
Sultana Bizdu, în vârstă de 71 de ani, proprietara locuinței în cauză neagă că ar exista astfel de construcții. Mai mult, femeia a declarat că vecinii săi au găsit ceva în spatele curții atunci când au avut probleme cu casa, înainte de 1989.
După finalizarea cercetărilor arheologice monumentul funerar va fi conservat in situ. Autoritatea locală va trebui să devieze lucrările edilitare pentru a nu afecta structura care a fost ascunsă în pământ ani la rând.