News

Descoperire revoluționară despre sindromul morții subite a sugarului. Cum vor putea fi identificați bebelușii la risc

O doctoriță, al cărei băiețel a murit din cauza SMSS, a făcut o descoperire care ar putea duce la identificarea bebelușilor susceptibili de a suferi această afecțiune înainte de a fi prea târziu.
15.05.2022 | 14:43
Descoperire revolutionara despre sindromul mortii subite a sugarului Cum vor putea fi identificati bebelusii la risc
Descoperirea a fost făcută după aproape trei decenii de cercetare Foto: Healthline, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dr. Carmel Harrington, expert în somn, și-a dedicat cariera cercetării sindromului morții subite a sugarului (SMSS), după ce fiul ei, Damien, în vârstă de doi ani, a murit din cauza acestei afecțiuni în 1991.

Descoperire revoluționară despre sindromul morții subite a sugarului

După 29 de ani, cercetarea condusă de Dr. Harrington a dus la o primă descoperire care ar putea duce la prevenirea SMSS.

ADVERTISEMENT

Împreună cu Spitalul de Copii din Westmead din New South Wales, Dr. Harrington și o echipă de cercetători au identificat primul marker biochimic care indică vulnerabilitatea unui copil la SMSS în timp ce acesta este încă în viață.

Studiul publicat de The Lancet’s eBioMedicine a constatat că nivelurile de butirilcolinesterază (BChE), o enzimă cu rol major în calea de excitare a creierului, au fost semnificativ mai scăzute la bebelușii care au murit de SMSS în comparație cu martorii vii și cu alte decese ale sugarilor.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cred că deficiența BChE indică probabil un deficit de excitare, care reduce capacitatea sugarului de a se trezi sau de a răspunde la mediul extern, cauzând vulnerabilitate la SMSS. Oamenii de știință cred că descoperirile au potențialul de a „schimba jocul”, deschizând posibilitatea intervenției.

Acest lucru va oferi, în sfârșit, răspunsuri și părinților care și-au pierdut copiii din cauza afecțiunii tragice care provoacă moarte subită.

ADVERTISEMENT

„Copiii au un mecanism foarte puternic care ne anunță când nu sunt fericiți. De obicei, dacă un bebeluș se confruntă cu o situație care îi pune viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație în timpul somnului, se va trezi și va plânge”, a declarat Dr. Harrington pentru The Sydney Children’s Hospital Network.

„Ceea ce arată această cercetare este că unii bebeluși nu au același răspuns robust de excitare. Se credea de multă vreme că acesta este cazul, dar până acum nu știam ce cauzează lipsa de excitare. Acum că știm că BChE este implicat, putem începe să schimbăm rezultatul pentru acești copii și să facem din SMSS istorie.”

ADVERTISEMENT

Tragedia care a dus la trei decenii de cercetare

În 1991, dr. Harrington practica avocatura, dar și-a părăsit slujba pentru a se dedica găsirii de răspunsuri despre SMSS după ce și-a pierdut fiul. Acum, un renumit expert în somn, dr. Harrington colaborează cu Universitatea din Sydney și Spitalul de Copii Westmead pentru a finanța cercetări menite a afla de ce unii copii sunt mai vulnerabili la SMSS.

Ea a împărtășit povestea sfâșietoare cu publicația FEMAIL și a discutat despre pasiunea pe care și-a găsit-o de când și-a pierdut fiul.

Dintre cei trei copii ai săi, fiica Charlotte a avut cel mai dur început de viață. „Copilul meu cel mare, Alexander, a fost întotdeauna sănătos. Când au apărut gemenii, Damien și Charlotte, Charlotte era destul de bolnavă. A fost la terapie intensivă ceva timp și a suferit multe operații. Dacă era să sufere cineva de probleme de sănătate, am presupus că va fi ea, dar Damien era bine. El a fost absolut perfect”, a spus ea potrivit Daily Mail.

Damien a murit cu câteva zile înainte de a împlini 2 ani

Dar cu doar câteva zile înainte de a doua aniversare a gemenilor, lumea doctorului Harrington s-a prăbușit când l-a găsit pe Damien întins cu fața în jos și fără viață în patul lui.

„Aproape treizeci de ani mai târziu, încă mi se taie răsuflarea – râdea și chicotea cu câteva ore înainte. Luni de zile a fost ca un vis urât. Nu poți dormi, nu poți mânca și știu că moartea subită de orice fel provoacă aceste sentimente pentru toată lumea, dar când este un copil mic, acestea sunt deosebit de intense.

După moartea lui Damien, am petrecut mult timp făcându-mi propriile cercetări și vorbind cu experți și mi-am dat seama că nimeni nu-mi poate spune de ce s-a întâmplat asta. Nu au existat răspunsuri.”

Inspirându-se din tragedie, dr Harrington și-a propus să se întoarcă la facultate pentru a finaliza un doctorat în somnul copiilor, astfel încât să se poată concentra pe SMSS.

Și-a numit proiectul de cercetare ”Moștenirea lui Damien”

„Această cercetare nu este o soluție pentru SMSS, dar scoate la lumină fapte promițătoare – este atât de importantă. Încercăm să ne dăm seama de ce unii sugari sunt mai vulnerabili decât alții, nu au descoperit încă acest lucru.”

Cercetarea ei, în colaborare cu Universitatea din Sydney și Spitalul de Copii Westmead, necesită costuri de finanțare de 100.000 USD.

„L-am numit (proiectul n.r.) Moștenirea lui Damien și scopul nostru este să punem capăt durerii cauzate de SMSS. Avem nevoie de 50.000 de dolari pentru prima etapă și alți 50.000 de dolari pentru a doua etapă.

Suntem în campanie de strângere de fonduri de câteva săptămâni și am ajuns deja la 42.000 de dolari, ceea ce este incredibil.”

ADVERTISEMENT