News

Deșeuri medicale foarte periculoase, abandonate în curtea incineratorului de la Brazi. Măsurile luate de Garda de Mediu

14.01.2021 | 16:49
Deseuri medicale foarte periculoase abandonate in curtea incineratorului de la Brazi Masurile luate de Garda de Mediu
ADVERTISEMENT

Activitatea incineratorului de la Brazi a fost suspendată după ce Garda de Mediu a găsit nereguli grave cu privire la depozitarea deșeurilor periculoase. Vorbim de echipamente medicale folosite în secțiile unde se îngrijesc pacienții infectați cu Covid-19. Acestea erau abandonate în curtea societății. 

Autoritățile au făcut mai multe controale la societatea amplasată în incinta Parcului Industrial Brazi și de fiecare dată au fost găsite nereguli. De asemenea, operatorului SC ECOBURN SRL a primit mai multe amenzi pentru nerespectarea legii cu privire la depozitarea deșeurilor periculoase.

ADVERTISEMENT

Ultima vizită a Gărzii Nationale de Mediu s-a lăsat cu suspendarea activității, dar și cu o amendă contravențională. Decizia a fost luată de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în urma unei sesizări a echipelor de control.

Deșeuri medicale foarte periculoase, abandonate în curtea incineratorului de la Brazi. Măsurile luate de Garda de Mediu

Garda Națională de Mediu anunță pe Facebook că activitatea incineratorului de la Brazi a fost suspendată. Instituția a explicat întreg contextul care a dus la această situație. „În data de 30.10.2020, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova a efectuat un control la Incineratorul de deșeuri periculoase, situat în Incinta Parcului Industrial Brazi, Județul Prahova, instalație exploatată de SC ECOBURN SRL, cu activitatea principală “colectarea deșeurilor periculoase”. În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că operatorul economic nu a respectat condițiile stabilite în Autorizația Integrată de Mediu”, scrie pe pagina oficială a GNM.

ADVERTISEMENT
Deșeuri periculoase, depozitate necorespunzător
Deșeuri periculoase, depozitate necorespunzător la incineratorul de la Brazi
Sursa foto: Facebook

Astfel, încă de la sfârșitul lunii octombrie a fost trimisă o sesizare către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, dar i s-a aplicat și o amendă societății, pentru nerespectarea condițiilor din documentele de reglemendare. Încineratorul a primit în aceeași zi o notificare prealabilă suspendării „Autorizației Integrate de Mediu nr. 213/11.01.2011, cu obligația conformării, în termen de 60 de zile”.

Odată cu expirarea termenului de mai sus, la data de 05.01.2021, Garda Naţională de Mediu a făcut un nou control, pentru a verifica îndeplinirea „condițiilor din actul de reglementare consemnate în Notificarea APM Prahova”. Potrivit acestuia, se garanta eliminarea deșeurilor periculoase care nu erau depozitate corespunzător.

ADVERTISEMENT
Deșeuri periculoase, depozitate necorespunzător
Deșeuri periculoase, depozitate necorespunzător la incineratorul de la Brazi
Sursa foto: Facebook

Inspectorii au constatat că deșeurile perioculoase erau în continuare aruncate în curtea societății, fără a fi ținute într-o cameră frigorifică, conform prevederilor Autorizației Integrate de Mediu. O parte din aceste deșeuri au fost încărcate în incinerator, până la ora finalizării controlului, pentru a fi arse.

Garda Națională de mediu anunță că: „deoarece operatorul SC ECOBURN SRL nu a realizat în totalitate și la termen măsura impusă, suprapusă cu prevederile AIM nr.213/11.01.2011, societăţii i-a fost aplicată o nouă amendă contravențională.”

ADVERTISEMENT

În cele din urmă Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a dispus suspendarea activității: „în data de 08.01.2021, GNM a notificat APM Prahova în vederea suspendării Autorizației Integrate de Mediu, iar în data de 11.01.2021, APM Prahova a emis Decizia privind suspendarea Autorizației Integrate de Mediu nr. 213/11.01.2011, pentru activitatea exercitată de SC ECO BURN SRL, cu amplasamentul în incinta Parcului Industrial Brazi, Comuna Brazi, sat Negoiești, Județul Prahova.”

ADVERTISEMENT