ADVERTISEMENT
News

Detalii neștiute despre IPS Pimen. A fost gazda Regelui Mihai și ghidul lui Nicolae Ceaușescu la Putna

Autor: Alexandru Năstase | 20.05.2020 | 13:40
Detalii neștiute despre IPS Pimen. A fost gazda Regelui Mihai și ghidul lui Nicolae Ceaușescu la Putna
Regele Mihai a participat la slujba de Învierea Domnului ținută la Putna. Sursa foto - monitorul de suceava

Detalii neștiute despre IPS Pimen au ieșit la lumină la puțin timp după ce Înaltpreasfințitul a trecut la cele veșnice. Astfel, despre arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților se știe că a fost gazda Regelui Mihai la prima sa vizită în țară după momentul 25 decembrie 1990, atunci când acesta a fost fugărit pe autostradă.

ADVERTISEMENT

Detalii neștiute despre IPS Pimen!

Vă readucem aminte că fără invitația oficială a părintelui Pimen, Regele Mihai nu ar fi putut intra în România după cei 45 de ani care trecuseră de la abdicarea lui. A fost de altfel un moment care a scris istorie – peste un milion de oameni l-au aclamat atunci pe străzile Bucureștilor.

În Sâmbăta Mare, Regele și soția sa, Ana, însoțiți de prințul Nicolae, au fost așteptați de ÎPS Pimen pe aeroportul din Salcea de unde s-au îndreptat spre Putna. Starețul Mănăstirii, Părintele Melchisedec Velnic, l-a primit pe Rege în pridvorul bisericii cu Evanghelia şi Crucea, aşa cum erau întâmpinaţi odată domnitorii.

ADVERTISEMENT

A fost gazda Regelui Mihai și ghidul lui Nicolae Ceaușescu la Putna

S-a ținut o slujbă la mormântul lui Ștefan cel Mare, iar a doua zi peste zece mii de oameni, veniți din toată țara au participat la slujba Învierii, unde s-a cântat „Hristos a Înviat” și Imnul Regal. Mai mult de atât, toată lumea a scandat ”Trăiască Regele!” și „Monarhia salvează România”.

„Regele Mihai a venit la Mănăs­tirea Putna să se închine la mor­­mântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și să participe la slujba de Sfintele Paști. Încer­case de două ori să vină în țară și nu i s-a aprobat, așa cum știm cu toții.

ADVERTISEMENT

Orice bun creștin are o mare dorință de a se închina la Sfântul Mormânt al Mântuitoru­lui nostru Iisus Hristos, la Ie­­ru­­­­salim. Orice bun român are dorința de a se închina la mor­mân­tul lui Ștefan cel Mare, nu­­mit de Mihai Eminescu alta­rul conștiinței noastre nați­o­­­nale, iar Mănăs­tirea Putna, Ierusalimul neamului nostru românesc. Dorința Majestății Sale a fost firească și legitimă, ca fiu și suveran al ţării prin ungere.

Primii pași după un lung surghiun i-a făcut așadar la Put­na. Nu avem viitor dacă nu ne respec­tăm trecutul, a spus Ma­jestatea Sa în cuvântul ținut în Parlamen­tul României cu ani în urmă. Putna ne amintește cel mai mult de trecutul nostru ro­mâ­­nesc, de istoria neamului nos­tru.

ADVERTISEMENT

L-am întrebat atunci cum a putut rezista atâția ani în sur­ghiun. Mi-a răspuns: cu ru­­gă­­ciu­­ne, credință și nădejde în Dumnezeu. Am constatat la Ma­jestatea Sa o judecată pă­trun­­­zătoare în Duhul adevă­ru­lui privind istoria nea­mu­lui nos­tru românesc. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Împă­răția cerurilor întru bucuria mântuirii!”, spunea IPS Pimen despre acel moment în ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Și Nicolae Ceaușescu a mers la Putna. A făcut-o la prima vizită a acestuia la o Mănăstire, după instalarea în funcția de secretar general al Partidului Comunist Român.

ADVERTISEMENT

„În anul 1966, Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna cu prilejul împlinirii sorocului de 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna. După această vizită, Putna, îndeosebi, dar și celelalte mănăstiri au fost „năvălite” de mulțimea turiștilor, mai ales a școlarilor și a studenților.

„Dacă Ceaușescu a fost la Putna, nu mai are nimeni dreptul să ne mai urmărească și să ne ceară socoteală de ce mergem la biserică și la mănăstiri”, spuneau turiștii cu multă bucurie sufletească”, a spus IPS Pimen.

ADVERTISEMENT

De altfel, despre acest eveniment și-a adus  aminte și fostul director de la „Europa Liberă”, Nicolae Stroescu Stînişoară. Acesta a povestit cum Nicolae Ceaușescu s-a aplecat să sărute Biblia, dar dictatorul a fost tras de mânecă de soția lui. Elena Ceauşescu i-a spus atunci: „Nicule, noi suntem atei!”.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!