News

Deţinerea unui termometru cu mercur este infracţiune. Peripeţiile unui român care a vrut să îl predea legal autorităţilor statului

Atenţie, termometrele cu mercur din casă vă pot aduce un dosar penal, avertizează Poliţia Română. Un sucevean a avut un şoc când a vrut să scape legal de ele.
01.10.2023 | 18:45
Detinerea unui termometru cu mercur este infractiune Peripetiile unui roman care a vrut sa il predea legal autoritatilor statului
Mercurul din termometru este aducător de dosar penal Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Puţină lume ştie că deţinerea unuia dintre cele mai banale articole care se poate găsi într-o gospodărie, obişnuitul termometru cu mercur, poate contitui o infracţiune, iar poliţia poate întocmi chiar dosar în astfel de cazuri.

Bărbatul a fost plimbat pe la toate instituţiile statului

Cazul unui suceavean care a încercat să scape în mod legal de două termometre cu mercur poate fi considerat de căpătâi în a înţelege riscurile la care te expui dacă eşti în posesia unui termometru cu mercur.

ADVERTISEMENT

Bărbatul avea un termometru vechi, rămas de la părinţi, al cărui rezervor s-a spart între timp, şi un termometru rusesc, la o centrală termică, acesta spărgându-se şi el parţial.

Temându-se de pericolul contaminării casei, suceveanul a apelat la mijloace legale pentru a scăpa de cele două termometre. “Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a declarat bărbatul, pentru Monitorul de Suceava.

ADVERTISEMENT

Cum în Suceava nu a găsit o firmă care colectează deşeuri toxice, bărbatul a sunat la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, de unde i s-a recomandat să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală.

Cu operatorii de salubritate discuţiile nu au dat vreun rezultat, în timp ce de la ISU i s-a spus că “dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și, în plus, ei nu colectează materiale periculoase”.

ADVERTISEMENT

A încercat şi la farmacii, încă din luna ianuarie existând o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar aceasta nu are încă norme de aplicare, astfel că nici aici nu a găsit ajutor.

Răspunsul de la Poliţie a fost însă de-a dreptul năucitor. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat pentru sursa citată că, “din anul 2014, ‘simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune’, conform art. 359 din Codul penal. Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani”.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, soluţia a venit din mediul privat, o farmacie independentă, autorizată să preia deșeuri periculoase, acceptând să depoziteze cele două termometre cu mercur, până când vor apărea normele de aplicare a legii referitoare la regimul deșeurilor, publicată la începutul anului în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT