News

Deținuții din România primesc meniu special de Crăciun. Costă doar 5,5 lei și include sarmale și cozonac

Meniu special de Crăciun pentru deținuții din România. Acesta include sarmale și cozonac și costă doar 5,5 lei de persoană.
24.12.2023 | 19:00
Detinutii din Romania primesc meniu special de Craciun Costa doar 55 lei si include sarmale si cozonac
Ce meniu au deținuții din România de Crăciun. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deținuții din România vor putea mânca un meniu special de Crăciun. În acesta sunt incluse preparate tradiționale românești de sărbători, precum sarmalele sau cozonacul.

Meniu special de Crăciun, de 5,5 lei de persoană, pentru deținuții din România

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), condusă de  Ministerul Justiției, a stabilit meniurile speciale de Crăciun pentru persoanele încarcerate în penitenciarele din România.

ADVERTISEMENT

În mod obișnuit, norma de hrană pentru persoanele încarcerate se încadrează între 2,96 și 3,11 lei/zi, exclusiv TVA. Pentru 25 decembrie, valoarea financiară maximă a normei este de 5,50 lei pe zi/persoană, fără TVA.

Pentru prima zi de Crăciun, cei încarcerați ar putea primi preparate tradiționale. Printre acestea se numără feluri de mâncare precum sarmale, carne de porc sau cozonac.

ADVERTISEMENT

Pentru micul dejun, meniul cuprinde ceai, pâine, brânză, pate de porc/pasăre și tobă. Pentru prânz, persoanele încarcerate primesc, la felul I, ciorbă de porc, pui sau vită, iar la felul II sarmale, varză “à la Cluj”, cozonac și apă minerală, informează Gândul.

Meniul de la cină cuprinde piure de cartofi, friptură de porc sau de pui la cuptor, salată și fructe. Este important de menționat că deținuții vor primi aceste preparate la cele trei mese doar în măsura în care regimul alimentar și religia permit acest lucru.

ADVERTISEMENT

“Unitățile penitenciare au posibilitatea modificării/înlocuirii produselor menționate, în funcție de disponibilitățile și stocurile existente sau de contracte încheiate la nivel de unitate penitenciară, cu încadrarea între baremurile calorice și valorile financiare minime și maxime ale normelor de hrană”, a explicat subcomisar de poliție penitenciară Ionela Chițan, șef Serviciu Cabinet la ANP, pentru sursa citată.

Imigranții vor primi și ei preparate tradiționale de Crăciun

Totodată, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) are o asemenea inițiativă pentru persoanele custodiate sau aflate în centrele de cazare. Acestea vor primi mâncăruri tradiționale dacă există astfel de solicitări și dacă religia sau regimul alimentar le permit să consume asemenea preparate.

ADVERTISEMENT

Mulți străini sunt de religie musulmană, așa că este interzis pentru aceștia să consume carne de porc. Cetățenii proveniți din India nu pot consuma carne de vită, conform religiei lor.

Persoanele străine luate în custodie publică în România sunt cazate în cele două centre închise și special amenajate, care se află în localitățile Otopeni, în apropiere de aeroport, și Arad, aproape de frontiera vestică a României.

Cele două centre sunt construite și organizate astfel încât să ofere condiții potrivite de cazare și hrane. Cei cazați beneficiază, de asemenea, de asistență medicală și de condiții de igienă personală. În aceste centre, sunt cazate aproximativ 1.000 de persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: