Sport

Dezastru în sport! Un total de 44 de sportivi au fost suspendați de agenția națională anti-doping

Dezastru pentru sportul din Kenya! Nu mai puțin de 44 de sportivi, fotbaliști, înotători sau atleți au fost suspendați de agenția națională anti-doping.
07.02.2024 | 09:00
Dezastru in sport Un total de 44 de sportivi au fost suspendati de agentia nationala antidoping
Nu mai puțin de 44 de sportivi din Kenya au fost suspendați pentru dopaj. Foto: Capital News.
ADVERTISEMENT

Un nou scandal de dopaj lovește sportul din Kenya. Cazurile de dopaj au fost întotdeauna frecvente în statul din Africa de Sud, însă Agenția Anti-doping din Kenya a venit cu un anunț de-a dreptul tulburător. Nu mai puțin de 44 de sportivi au fost suspendați pentru dopaj.

Un total de 44 de sportivi din Kenya au fost suspendați de agenția națională anti-doping

Fotbaliști, înotători și atleți din Kenya au primit suspendări de la un an, până la interdicție pe viață pentru dopaj. Anunțul a fost făcut la începutul acestei săptămâni de Agenția Anti-doping din Kenya.

ADVERTISEMENT

Printre sportivi se numără și Michael Saruni, atlet specializat în proba de 800 de metri, fost deținător al recordului african în sală în această probă. În vârstă de 29 de ani, Michael Saruni a primit o suspendare de 4 ani pentru că a cerut unei alte persoane care îi semăna să se prezinte în locul său la testul anti-doping.

Incidentul s-a petrecut în timpul selecţiilor kenyene pentru Campionatele Mondiale şi Jocurile Commonwealth-ului de la Nairobi din iunie 2022. A fost doar o controversă din multele în care a fost protagonist atletul african.

ADVERTISEMENT

Michael Saruni, printre sportivii suspendați de Agenția Anti-doping din Kenya

Michael Saruni a primit o suspendare provizorie din partea Agenției Anti-doping din Kenya încă de la începutul anului 2023. Atletul a negat că ar fi fost chemat de responsabili la testele anti-doping în timpul selecţiilor kenyene pentru Campionatele Mondiale şi Jocurile Commonwealth-ului de la Nairobi din iunie 2022.

Astfel, Michael Saruni ar urma să revină în atletism abia pe 30 august 2027. Michael Saruni a încheiat pe locul 6 semifinala în proba de 800 metri liber la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.

ADVERTISEMENT

În ultimii 5 ani, nu mai puțin de 100 de sportivi din Kenya au fost interziși din cauza dopajului. Pentru a combate fenomenul care a luat amploare în Kenya, în martie 2023, directorul AIU (Unităţii de Integritate a Atletismului), Brett Clothier, a mărturisit, în timpul unei vizite în Kenya, că agenţia îşi amplifică anchetele şi controalele în acest stat.

Comisia a spus că Michael Saruni a fost găsit vinovat pentru „neprezentare la colectarea de probe fără o justificare convingătoare, refuz și fugă.

ADVERTISEMENT

Atletul s-a eschivat, a refuzat și nu a oferit un eșantion sau să se supună recoltării probei și, prin coluziune sau înșelăciune, a scăpat sau a părăsit locul de desfășurare”. De asemenea, Michael Saruni a primit o suspendare provizorie și în 2022 pentru încălcarea regulilor anti-doping.

ADVERTISEMENT
Tags: