După ce TAS a dictat o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj al patinatoarei Kamila Valieva, Comitetul Olimpic Rus este de părere că sportivii din Rusia sunt vânați de forurile internaționale.
”De fapt, a fost declarat război sportului rusesc și, după cum putem vedea, sunt folosite toate mijloacele. Sancțiunea impusă Kamilei Valieva este extrem de severă. Decizia TAS este negativă, dar este de mult timp imposibil să ne bazăm pe obiectivitatea ș imparțialitatea acestui organism internațional.
Vom urmări îndeaproape pașii și deciziile ulterioare ale organizațiilor sportive internaționale și, dacă va fi necesar, vom lua măsurile adecvate pentru a proteja din punct de vedere juridic interesele Rusiei”, a anunțat Comitetul Olimpic Rus.
Cazul a durat atât de mult, deoarece a fost unul foarte complex. Sportiva avea doar 15 ani când a fost testată pozitiv cu trimetazidină la sfârşitul anului 2021, la campionatele naționale.
În cele din urmă, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a hotărât că patinatoarea rusă Kamila Valieva, în vârstă de 17 ani acum, a încălcat regulamentul antidoping și a fost suspendată pentru 4 ani.
”Kamila Valieva a comis o încălcare a regulilor antidoping şi este sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 25 decembrie 2021”, a precizat tribunalul de la Lausanne într-un comunicat.
Instanţa a adăugat că toate rezultatele competiţionale obţinute de sportivă de la acea dată sunt anulate, inclusiv medalia de aur pe care a obținut-o în proba pe echipe la Jocurile Olimpice din 2022, de la Beijing.
Cum suspendarea sa a intrat în vigoare în decembrie 2021, tânăra patinatoare din Rusia a efectuat deja jumătate din pedeapsă. Astfel, Valieva ar putea să participe la Jocurile Olimpice de iarnă din 2026, de la Milano și Cortina d’Ampezzo.
În timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, CIO a decis că nu vor fi acordate medalii pentru proba de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat. Atunci, SUA s-a clasat pe locul 2, Japonia a încheiat pe 3, iar Canada pe 4.
Pe lista cazurilor de la TAS se află și cel al Simonei Halep, suspendată timp de 4 ani pentru dopaj. Românca nu a acceptat sancțiunea dictată de Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis și a depus apel, ea urmând să apară în fața judecătorilor în perioada 7-9 februarie.
Fostul lider WTA a ispășit deja peste un an din pedeapsă, după ce a fost suspendată provizoriu pentru așteptarea unui verdict. În cazul în care pedeapsa de 4 ani va fi menținută, ea va reveni pe terenul de tenis abia pe 6 octombrie 2026.
Halep va încerca să obțină o reducere a pedepsei, în timp ce ITIA va milita pentru ca sportiva să primească o suspendare de 6 ani, dar și ca rezultatele înregistrate de româncă în perioada 8 martie – 7 octombrie 2022 să fie anulate.