Sport

Dictatură la UEFA. Cum vrea Aleksander Ceferin să rămână președinte până în 2031

Aleksander Ceferin e decis să schimbe regula instituită chiar de el și să rămână lider al UEFA până în 2031, adică mai bine de 15 ani de domnie la șefia UEFA.
12.12.2023 | 17:12
Dictatura la UEFA Cum vrea Aleksander Ceferin sa ramana presedinte pana in 2031
Dictatură la UEFA. Cum vrea Aleksander Ceferin să rămână președinte până în 2031
ADVERTISEMENT

În vârstă de 56 de ani, Aleksander Ceferin este din 2016 președinte al UEFA. Deși prin lege un lider al UEFA nu poate conduce organizația mai mult de 3 mandate, deci Ceferin ar trebui să părăsească funcția în 2027, legea ar putea fi schimbată.

Cum vrea Aleksander Ceferin să rămână președinte până în 2031

Mai exact, Ceferin visează încă un mandat, care să-i permită o dictatură până în 2031. Modelul a fost deja implementat de Gianni Infantino la FIFA, însă pe nimeni nu ar mira nimic în condițiile în care FIFA și UEFA sunt oricum criticate des de fani pentru lipsa de transparență și pentru corupția din sânul lor.

ADVERTISEMENT

Aleksander Ceferin era ales președinte al UEFA pe 14 septembrie 2016, după un astfel de scandal de corupție în care era implicat Michel Platini. Avocatul sloven în vârstă de 56 de ani a promis transparență totală după ce a ajuns în funcție.

Potrivit Daily Mail, Ceferin a stabilit ca niciun oficial al UEFA cu funcție executivă să nu mai poată conduce instituția mai mult de trei mandate. Mai mult, Ceferin a stabilit ca un mandat incomplet, cum a fost primul său mandat, de doi ani și jumătate, să fie considerat un mandat complet, deci parte din cele trei mandate admise.

ADVERTISEMENT

Acum, conform presei Daily Mail, Ceferin ar trebui să părăsească UEFA în 2027, însă sforile au fost deja trase încă din 2 decembrie, pentru ca slovenul să își prelungească ”dictatura”. Mai exact, înainte de tragerea la sorți a grupelor Euro 2024,

Ceferin a prezentat o soluție Comitetului Executiv de la Hamburg prin care ar putea să rămână la șefia UEFA mult și bine. În noul său proiect, actualul șef al UEFA ar fi președinte timp de 15 ani, cu doi ani mai puțin ca domnia lui Sepp Blatter la conducerea FIFA.

ADVERTISEMENT

De altfel, cei 17 ani petrecuți de elvețianul Blatter la șefia FIFA au fost considerați mereu o pată neagră pe obrazul instituției, în condițiile în care tot mai puțină lume are încredere în aceste foruri. Modificarea acestei legi a UEFA va fi supusă votului la Congresul continental de la Paris, pe 8 februarie 2024, însă va fi nevoie de o majoritate simplă pentru a fi adoptată.

Dictatura lui Ceferin nu este apreciată de toată lumea la UEFA

Conform Daily Mail, dacă 28 din cei 55 de membri UEFA dau un răspuns pozitiv, schimbarea va fi acceptată, iar Ceferin va candida și, cel mai probabil, va fi ales în 2027 pentru un nou mandat. Gianni Infantino la FIFA a procedat similar, înaintea controversatului Mondial din Qatar.

ADVERTISEMENT

Atunci, Consiliul FIFA decidea să nu mai țină cont de cele 39 de luni din primul mandat considerat incomplet al lui Infantino și să îi permită acestuia să rămână șef al FIFA până în 2031. Deja există voci care opun manevrelor de la UEFA sau Fifa.

Este și cazul britanicului David Gill, în vârstă de 66 de ani, vicepreședinte al UEFA din 24 mai 2023. Acesta a protestat public și a anunțat că o astfel de modificare ar fi nedemocratică și ”împotriva intereselor fotbalului”. Pentru mașinăria de făcut bani pusă pe picioare de UEFA și FIFA, acest lucru ar conta cu siguranță prea puțin.

ADVERTISEMENT
Tags: