Sport

Diego Maradona, omagiat în Qatar de campionii mondiali din 1978 şi 1986! S-au împlinit doi ani de la dispariţia lui “El Pibe D’Oro”. Video

Diego Maradona a fost omagiat în Qatar, la doi ani de la dispariţia marelui fotbalist, de campionii mondiali ai Argentinei din 1978 şi 1986.
25.11.2022 | 16:20
Diego Maradona omagiat in Qatar de campionii mondiali din 1978 si 1986 Sau implinit doi ani de la disparitia lui El Pibe DOro Video
Diego Maradona a fost omagiat în Qatar
ADVERTISEMENT

Pe 25 noiembrie 2020, fotbalul mondial intra în doliu, după apariţia ştirii că Diego Maradona a murit la 60 de ani. Acum, în Qatar, în ziua în care se împlinesc doi ani de la dispariţia marelui fotbalist, este în plină desfăşurare Campionatul Mondial, unul pe care Argentina l-a început prost, după 1-2 cu Arabia Saudită.

Omagierea lui Diego Maradona la Campionatul Mondial din Qatar. Au venit marii campioni mondiali din 1978 şi 1986

Campionii mondiali ai Argentinei din 1978 şi 1986 s-au reunit în Qatar, unde l-au omagiat pe Diego Maradona, în ziua în care se împlinesc doi ani de la moartea acestuia. Au fost prezenţi Ubaldo Fillol, Ricardo “Ricky” Villa, Mario Kempes, Daniel Bertoni, Nery Pumpido, Jorge Burruchaga sau Jorge Valdano, la care s-au mai adăugat Gianni Infantino, şeful FIFA, sau Alejandro Domínguez, preşedintele CONMEBOL.

ADVERTISEMENT

“Sunt italian şi ţin cu Inter. Nu sunt nici argentian, nici fan al lui Napoli, dar toţi îl iubim pe Diego. Este idolul meu şi mă bucur că am putut să refacem relaţia cu el, aşa cum s-a întâmplat la Mondialul din Rusia. Este o reală onoare să fiu aici, alături de aceşti mari campioni, şi să-l omagiem. Aş vrea ca acest omagiu, de acum înainte, să aibă loc la fiecare Campionat Mondial”, a spus Gianni Infantino.

Dintre campionii mondiali ai Argentinei, Jorge Valdano, câştigător al trofeului în 1986, alături de Diego Maradona, a fost cel care a vorbit în numele tuturor foştilor mari fotbalişti.

ADVERTISEMENT

“Diego ne aparţine tuturor. Noi, jucătorii din 1986, am avut privilegiul de a împărtăşi cu el cel mai glorios moment. Legendele se măresc cu timpul, nu devin mai slabe. Diego este mai mult decât o legendă, e un mit”, a declarat fostul atacant argentinian.

Ce alţi mari foşti fotbalişti argentinieni au venit la omagierea lui Diego Maradona

Pe lângă cei 15 campioni mondiale, la omagierea lui Diego Maradona, din Qatar, au mai fost prezenţi Jose Pekerman, selecţionerul Argentinei în perioada 2004-2006, Juan Pablo Sorin, Diego Simeone sau Javier Zanetti.

ADVERTISEMENT

Ultimul care a luat cuvântul, la evenimentul organizat în memoria lui Diego Maradona, a fost Alberto Tarantini, campion mondial în 1978 şi coleg cu “El Pibe D’Oro” la Mondialul din 1982.

“Este foarte greu să vorbeşti despre Diego. Ceea ce făcea pe teren era unic. Sper că Dumnezeu joacă fotbal cu el acum”, a încheiat Alberto Tarantini.

ADVERTISEMENT

Lionel Messi: “E ciudat să nu-l vedem în tribune”

FIFA a realizat un scurt interviu cu Lionel Messi, care a fost publicat în ziua comemorării lui Diego Maradona. O prezenţă obişnuită în tribune, când Argentina juca la Mondiale, turneul din Qatar este primul fără “El Pibe D’Oro”.

“E ciudat să nu-l vedem în tribune sau să vedem cum lumea o ia razna când el apărea. Ceea ce transmitea, cum făcea să te simţi… Absenţa lui va fi specială”, a spus Lionel Messi.

Diego Maradona, patru Campionate Mondiale ca jucător şi unul ca antrenor. A ratat turneul din 1978

Pentru Campionatul Mondial din 1978, Diego Maradona s-a aflat pe lista preliminară a lui César Luis Menotti, însă selecţionerul Argentinei nu l-a mai convocat la turneul final. La 17 ani, “El Pibe D’Oro” a ratat şansa unui prim trofeu major din carieră, după ce “pumele” au triumfat la competiţia pe care au găzduit-o.

La Campionatul Mondial din 1982, Diego Maradona a jucat în toate cele cinci meciuri ale Argentinei, care s-a oprit în a doua fază a grupelor. A rămas legendară înfrângerea cu Italia, scor 1-2, când Claudio Gentile i-a făcut un marcaj strâns pe durata întregii partide.

În 1986, Diego Maradona a fost locomotiva Argentinei spre titlul mondial. Dubla din meciul cu Anglia, din sferturi, când a deschis scorul cu mâna, ca mai apoi să înşire jucători englezi pentru al doilea gol, a fost o nouă dovadă a genialităţii argentinianului.

Patru ani mai târziu, în 1990, Diego Maradona a condus Argentina spre o nouă finală de Campionat Mondial, însă, de această dată, Germania de Vest şi-a luat revanşa pentru înfrângerea din ultimul act al Mondialului din 1986. La turneul final din 1994, Maradona a bifat două meciuri, dar a fost suspendat, după partida cu Nigeria, pentru folosirea efedrinei.

Diego Maradona s-a întors, în 2010, la un Campionat Mondial, însă în calitatea de selecţioner al Argentinei. “Pumele” au câştigat Grupa B, din care mai făceau parte Nigeria, Grecia şi Coreea de Sud, iar în optimile de finală au trecut de Mexic, scor 3-1. Aventura argentinienilor s-a terminat în sferturile de finală, după 0-4 cu Germania.

  • 21 de meciuri a jucat Diego Maradona la Campionatul Mondial şi a marcat 8 goluri
  • 1986 este anul când Diego Maradona a devenit campion mondial cu Argentina
ADVERTISEMENT