Sport

Diferența dintre Dan Șucu și Gigi Becali! Expert financiar: „Rapid crește sănătos și puternic!”

Dan Șucu a promis că va mări capitalul social cu cinci milioane de euro. Doar el procedează așa, toți ceilalți patroni din campionat preferă să-și împrumute cluburile pentru ca apoi să recupereze banii fără costuri, fără să achite impozite
03.01.2024 | 12:48
Diferenta dintre Dan Sucu si Gigi Becali Expert financiar Rapid creste sanatos si puternic
Care sunt diferențele dintre „modelul Șucu” și „modelul Becali” în administrarea cluburilor Rapid și FCSB? foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dan Șucu a anunțat recent că are în plan o majorare a capitalului social cu cinci milioane de euro. El este deja acționarul majoritar al Rapidului, cu 70 de procente, deci nu urmărește să obțină supremația prin investiția aceasta, e doar o metodă de finanțare a societății și de asigurare a unor fonduri noi.

Diferența dintre Dan Șucu și Gigi Becali în administrarea cluburilor Rapid și FCSB: „În bilanț se vede urât să fii dator”

De ce procedează astfel? De ce nu creditează și Șucu clubul, așa cum procedează ceilalți patroni și cum au procedat proprietarii echipelor în trecut? Sunt diferențe între metode? Și care e scopul. FANATIK a discutat cu un expert contabil, care a analizat procedurile din fotbal din punct de vedere fiscal și economic, în general.

ADVERTISEMENT

Specialistul detaliază despre diferențele dintre „metoda Șucu” și „metoda Becali și ceilalți”:

„Prin mărirea capitalului social, firma arată cu mult mai bine, în sensul că suma respectivă ajunge în majorarea capitalului propriu. Or, acesta este principalul indicator al stării de sănătate financiară a companiei. Prin împrumutare, suma se duce într-o datorie pe care societatea ajunge să o aibă către un asociat sau către un acționar.

ADVERTISEMENT

Dacă eu am o sumă de bani pe care vreau să o pun la dispoziția societății, atunci am aceste două variante. Prin împrumutarea firmei, eu pot să îmi recuperez banii ulterior fără costuri, că nu există taxe la restituirea unui împrumut. E un motiv pentru care această soluție e preferată de către mulți asociați, acționari, chiar dacă în bilanț nu arată bine, din moment ce investiția lor e încadrată la datorii.

Dacă majorez capitalul social, când vreau să scot bani din societate nu mai am soluția restituirii unui împrumut, trebuie să încasez dividende pentru care impozitul e de 8 la sută”, a explicat expertul diferența dintre cele două modele de business.

ADVERTISEMENT

Strategia lui Dan Șucu este, așadar, una nerentabilă fiscal, însă e convenabilă și e sănătoasă pentru club, care devine tot mai puternic datorită investițiilor pe care le realizează afaceristul. Șucu a apărut la Rapid cu 50 la sută dintre acțiuni inițial, apoi a majorat capitalul și a ajuns la 70 la sută.

Apar probleme încontinuu la Rapid din cauza proceselor pierdute la TAS

Victor Angelescu, aflat la conducerea vișiniilor încă de când ei erau în liga a patra, a mai rămas doar cu 30 la sută dintre acțiuni, fiindcă nu a reușit să țină pasul cu „injecțiile” pe care le-a tot efectuat partenerul său. Angelescu a acceptat situația și diferența de putere financiară care îl separă de Șucu. „E irelevant dacă eu am 30 la sută sau 20 la sută dintre acțiuni. Nu mă văd ieșind de tot din acționariat, dar niciodată să nu spui niciodată”, a comentat Victor Angelescu la DigiSport.

ADVERTISEMENT

Majorarea capitalului îi ajută pe giuleșteni să suporte costurile cu achizițiile pe care le-au perfectat deja în iarna aceasta, dar și să achite datorii vechi cu care s-au trezit ca urmare a proceselor pe care le-au pierdut la TAS. Ei tocmai au aflat că trebuie să-i plătească mai mult de 600.000 de euro lui Pavlovici, un mijlocaș sârb care a fost angajat al vechii societăți aflate în faliment.

Obligatoriu în Europa!

FIFA a analizat litigiile care au apărut între foști fotbaliști și clubul actual și a hotărât că societatea de astăzi e continuatoarea celei vechi, așa că a obligat-o să plătească datorii pe care le-a creat firma pe care ultima oară a patronat-o Valerii Moraru. Cu tot cu datoria către Pavlovici, vișiniii au ajuns să achite despăgubiri de peste două milioane de euro doar ca urmare a pierderii unor astfel de procese.

Dan Șucu a transmis înainte de Sărbători un mesaj prin care el a căutat să-i asigure pe suporterii Rapidului că problemele financiare apărute ca urmare a deciziilor pe care le-au avut instanțele nu-l vor face să dea înapoi, că va continua să investească. Vișiniii au încheiat anul pe locul al patrulea, cu 11 puncte în spatele liderului FCSB. Obiectivul lor pentru sezonul acesta în constituie calificarea într-o cupă europeană. Cum din Cupa României au ieșit deja, singura cale care le este disponibilă e clasarea pe podium la sfârșitul stagiunii.

ADVERTISEMENT