News

DIICOT a clasat mai multe cauze din plângerea lui Daniel Băluță împotriva lui Cătălin Tolontan

DIICOT a clasat mai multe cauze din plângerea lui Daniel Băluță împotriva lui Cătălin Tolontan.
10.06.2021 | 13:57
DIICOT a clasat mai multe cauze din plangerea lui Daniel Baluta impotriva lui Catalin Tolontan
ADVERTISEMENT

DIICOT a transmis într-un comunicat faptul că au fost clasate mai multe cauze în dosarul deschis ca urmare a plângerii făcute de primarul Daniel Băluță.

DIICOT a clasat mai multe cauze din plângerea primarului

Informațiile transmise arată că procurorii au decis să claseze o parte a plângerii depuse de primarul Daniel Băluță Sectorului 4 împotriva jurnalistului, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.

ADVERTISEMENT

În același timp, pentru infracțiunea de șantaj a fost declinată competența către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

De asemenea, instituția a ținut să menționeze că este competentă să gestioneze cauze privind șantajul numai dacă este vorba despre un grup infracțional organizat.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru că în dosarul lui Cătălin Tolontan nu există un asemenea grup competența nu aparține DIICOT, motiv pentru care dosarul a fost încredințat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Ce a transmis DIICOT despre acest caz

“Menţionăm faptul că, având în vedere că potrivit dispoziţiile art.11 alin.1 pct.1 din OUG nr.78/2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracţiunii de şantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracţiune a fost comisă şi a intrat în scopul unui grup infracţional organizat.

ADVERTISEMENT

Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenţa unui grup infracţional organizat, s-a constatat că nu mai este incident niciun alt criteriu de competenţă materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competenţa DIICOT, ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, a transmis DIICOT.

Iată ce arată documentul oficial

Comunicatul oficial arată că procurorii au decis clasarea cauzei cu privire la constituirea unui grup infracțional organizat, precum și disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracțiunii de șantaj.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante puncte care au fost transmise de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, prin ordonanţa din data de 07.06.2021:

-Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 şi 3 C.pen.;

-Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracţiunii de şantaj, prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;

-Declinarea competenţei de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost audiat la DIICOT pe data de 20 mai 2021. În aceeași zi a sosit la instituție și Mihai Toma, ambii fiind jurnaliști ai Libertatea.

Primarul Sectorului 4 a depus o plângere împotriva acestora și reclamă constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj. Edilul a acuzat deturnarea unei licitaţii prin publicarea unor materiale de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: