Sport

Doar Gică Hagi e peste Italia! Raportul FRF care arată clar că România nu mai e aici!

Federaţia Română de fotbal a realizat un raport din care rezultă o concluzie surprinzătoare: fotbalul nostru s-a mutat în Italia, numai Gică Hagi mai e foarte bun pe plan local
20.03.2024 | 16:07
Doar Gica Hagi e peste Italia Raportul FRF care arata clar ca Romania nu mai e aici
Migraţia masivă a făcut ca România să îşi mute şi fotbalul în afara graniţelor. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum vreo şase milioane de români au ales să se stabilească în alte ţări, migraţia a influenţat şi fotbalul. Nu e foarte clară dimensiunea exactă a diasporei, cert este că numărul românilor din afara graniţelor ţării noastre e unul foarte mare. Ministerul Afacerilor Externe a transmis în urmă cu un an şi jumătate că ar fi 5,7 milioane de români plecaţi în străinătate. Tot în 2022, Florin Cârciu, secretar de stat, susţinea pentru Digi24 că ar fi vorba despre 8 milioane de oameni, în realitate!

România de la Juventus Torino și de la Gică Hagi

Migraţia masivă a făcut ca România să îşi mute şi fotbalul în afara graniţelor! Federaţia Română de Fotbal a contabilizat nişte date pe parcursul anului trecut, iar concluzia este uimitoare: Italia este cel mai mare producător de fotbalişti români, după Gică Hagi! Italienii au contribuit cu 30 de jucători la loturile naţionale de juniori ale noastre, Farul a dat 34 de fotbalişti. Nici un alt club românesc nu se mai ridică la nivelul Italiei!

ADVERTISEMENT

FCSB a livrat 24 de jucători, Universitatea Craiova a furnizat 23. Doar 7 cluburi ale noastre au produs mai mulţi internaţionali de juniori români decât a produs Juventus! Torinezii ne-au dat 6 juniori de naţionale. Alte grupări italiene care au contribuit mult: Milan şi Lazio, cu câte trei fotbalişti, Sassuolo, Verona, Lecce cu câte doi. UTA, un centru de tineret puternic în România, a creat şapte internaţionali.

Raportul acesta e și un avertisment pentru FRF, să nu mai existe alt caz Boloca

Toate datele acestea pe care le-a contabilizat FRF developează o tendinţă clară: echipa naţională a României va fi alcătuită din ce în ce mai mult cu români crescuţi în afara graniţelor. Iar munca de scouting a Federaţiei şi a cluburilor noastre va fi una tot mai importantă, devine esenţial ca românii să-i descopere la timp pe conaţionalii emigraţi şi să-i convingă să revină pentru a îmbrăca tricolorul.

ADVERTISEMENT

Un avertisment l-a constituit cazul recent al lui Daniel Boloca. Edi Iordănescu l-a descoperit pe Boloca atunci când el evolua pentru Frosinone, în Serie B. Era complet necunoscut în România, iar în Italia era un jucător normal de liga a doua. Iordănescu l-a trimis pe secundul Ionel Gane să discute cu Daniel, jucătorul a fost convins să participe la o acţiune a naţionalei, două amicale cu Moldova şi cu Slovenia.

A urmat o ascensiune fulminantă a lui Boloca şi s-a schimbat şi relaţia lui cu naţionala României. Mijlocaşul a promovat cu Frosinone în Serie A şi a fost achiziţionat de către Sassuolo imediat. Echipa lui are o stagiune slabă, luptă să evite retrogradarea, însă românul a impresionat mai ales în prima parte a campionatului, atunci când media din Italia l-a tratat ca pe o revelaţie şi a scris că formaţiile de top din Serie A ar fi fost interesate de achiziţionarea lui.

ADVERTISEMENT

Italia, Spania, Călărași, Tărlungeni, aceasta e România la care lucrează FRF

La naţionala României nu a mai venit Boloca, el a rămas supărat fiindcă a prins numai 7 minute cu Slovenia atunci când a fost convocat. Jucătorul şi tatăl lui au mai pomenit şi despre cât de greu i-a fost lui Daniel să se integreze într-o echipă naţională din care nu cunoştea pe nimeni. Faptul că nu vorbea limba română l-a încurcat şi mai tare. Federaţia va mai avea de-a face cu astfel de probleme, dată fiind tendinţa de care Burleanu şi oamenii lui sunt conştienţi.

A existat deja un eveniment uluitor: naţionala de juniori sub 16 ani a avut la o acţiune 12 “stranieri” şi 9 jucători din România! A fost vorba despre un dublu-amical cu Spania. Lotul acela a fost unul pestriţ, cu fotbalişti de la: Juventus, Dunărea Călăraşi, AC Milan, Unirea Tărlungeni, West Ham, FC Bacău, Venezia. E cea mai clară dovadă că fotbalul românesc spre aşa ceva se îndreaptă, spre o externalizare forţată a pregătirii jucătorilor.

ADVERTISEMENT

Ceea ce nu e neapărat rău, din moment ce selecţionerii au deja de ales şi-şi pot aduce fotbalişti crescuţi în Vest, în nişte condiţii mai bune, de către nişte antrenori mai pricepuţi, în sisteme excelente. Inclusiv Radu Drăguşin, protagonistul celui mai scump transfer al unui jucător român în istorie, cu 30 de milioane de euro plătite de către Tottenham lui Genoa, a crescut tot în Vest. El a ajuns la Juventus când avea 15 ani şi a fost dezvoltat apoi doar în Italia şi ca junior, şi ca senior.

  • 58 de juniori din afara țării au participat în 2023 la acțiunile echipelor naționale U15-U19
  • 30 de juniori i-a furnizat Italia României pe parcursul anului trecut

Echipele care au livrat cei mai mulți internaționali de juniori pentru România, conform raportului FRF:

  1. Farul 34
  2. FCSB 24
  3. Universitatea Craiova 23
  4. U Cluj 19
  5. Rapid 11
  6. Steaua 10
  7. UTA 7
  8. Juventus Torino 6
  9. Augsburg 4
  10. Botoșani 4

Italia e în topul țărilor care au produs fotbaliști pentru naționalele de juniori ale României:

  1. România 167 de jucători
  2. Italia 30
  3. Spania 9
  4. Germania 8
  5. Franța 3
  6. Portugalia 1
  7. Anglia 1
  8. Elveția 1
  9. SUA 1
ADVERTISEMENT