News

Documente secrete despre asasinarea lui John F. Kennedy, făcute publice. Ce s-a aflat despre Lee Harvey Oswald

Administrația Biden a publicat noi dosare guvernamentale secrete legate de asasinarea președintelui Kennedy, la 59 de ani de la asasinarea acestuia, cu 5 ani întârziere.
16.12.2022 | 15:58
Documente secrete despre asasinarea lui John F Kennedy facute publice Ce sa aflat despre Lee Harvey Oswald
Președintele Kennedy cu câteva minute înainte de asasinat Foto: Walt Cisco, Dallas Morning News via Wikipedia
ADVERTISEMENT

Noua tranșă de dosare publicate – 13.173 de documente – a fost postată de National Archives and Records Administration după ce președintele Biden a emis un memorandum.

Mii de documente despre asasinarea lui John F. Kennedy, făcute publice

“Tragedia națională profundă a asasinării președintelui Kennedy continuă să rezoneze în istoria americană și în amintirile atâtor americani care erau în viață în acea zi teribilă; între timp, necesitatea de a proteja documentele referitoare la asasinat a slăbit odată cu trecerea timpului”, a scris Biden în memorandumul citat de The Washington Post.

ADVERTISEMENT

“Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că Guvernul Statelor Unite maximizează transparența prin dezvăluirea tuturor informațiilor din dosarele referitoare la asasinat, cu excepția cazului în care cele mai puternice motive posibile sfătuiesc altfel.”

Asasinarea lui Kennedy – și secretizarea ulterioară a documentelor guvernamentale legate de moartea sa – a generat teorii ale conspirației timp de aproape șase decenii, în special în jurul celui care a tras, Lee Harvey Oswald. Comisia Warren a concluzionat că Oswald a acționat singur atunci când l-a ucis pe președinte la 22 noiembrie 1963 și că nu a existat nicio conspirație.

ADVERTISEMENT

O mare parte dintre documentele publicate joi aparțineau CIA. Mai multe se concentrau pe mișcările lui Oswald, pe contactele sale și dacă a fost într-adevăr semnătura sa pe o cerere de viză pentru Cuba. Alte documente se concentrează pe solicitări ale Comisiei Warren.

Unul dintre documente, datat 22 iunie 1962, notează că Oswald a fost menționat într-un articol recent din Washington Post ca fiind dezertor în Uniunea Sovietică – ceea ce indică faptul că Oswald se afla în atenția CIA cu mai bine de un an înainte de asasinarea lui Kennedy.

ADVERTISEMENT

“Un fost sergent de pușcași marini din Fort Worth, Texas, care a dezertat în URSS în urmă cu trei ani, a părăsit recent Moscova împreună cu copilul său mic și soția de origine rusă cu destinația Statele Unite”, se arată în document.

Un document din decembrie 1963 descria modul în care oficialii CIA din Mexico City “au interceptat un apel telefonic” pe care Oswald l-a efectuat în octombrie din acel oraș către ambasada sovietică de acolo “folosind propriul nume” și vorbind “o rusă stricată”.

ADVERTISEMENT

Lee Harvey Oswald, în vizorul CIA cu un an înainte de asasinarea lui JFK

Oswald, potrivit documentului, vizitase ambasada anterior și a afirmat că cineva de acolo i-a promis “să trimită o telegramă pentru el la Washington”. În timpul convorbirii, Oswald a întrebat dacă există “ceva nou”.

Documentul de 23 de pagini continuă: “Biroul nostru din Mexico City produce foarte des informații de acest gen despre cetățeni americani care contactează ambasadele blocului sovietic din Mexico City. Frecvent, informațiile pe care le obținem sunt extrem de incriminatoare”.

Un alt document, din septembrie 1964, marcat secret, descria oficialii americani discutând despre Oswald și despre uciderea acestuia. Oficialul, Felix Dmitreyevich Karasev, a declarat că, potrivit documentului, credea că era imposibil ca Jack Ruby să-l fi ucis pe Oswald “fără ajutorul unor oficiali americani”.

Oficialul, aflat la Helsinki, a continuat să scrie: “Am încercat să dezmințim această impresie, dar Karasev și-a menținut punctul de vedere”.

Odată cu publicarea de joi, 95% din documentele din colecția de dosare ale CIA privind asasinarea lui JFK vor fi fost publicate în întregime, a declarat un purtător de cuvânt al CIA, iar niciun document nu va rămâne redactat sau secretizat în întregime după “o revizuire intensivă de un an” a tuturor informațiilor nepublicate anterior.

“Am făcut progrese extraordinare în revizuirea colecției de documente a CIA. Este vorba despre peste 87.000 de documente incluse inițial în colecția JFK Act”, a declarat purtătorul de cuvânt, vorbind sub rezerva anonimatului înainte de publicarea documentelor.

Purtătorul de cuvânt al CIA a justificat redactarea în continuare a unor documente, spunând că acestea conțin informații care detaliază sursele și metodele de informații ale CIA – unele dintre ele datând încă de la sfârșitul anilor 1990, date pentru a ajuta la oferirea unui context cu privire la metodele și terminologia CIA.

“CIA consideră că toate informațiile sale despre care se știe că sunt direct legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963 au fost deja publicate”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Documentele nu par să conțină noi informații explozive

Într-o analiză inițială, documentele care au fost făcute publice nu păreau să conțină noi dovezi explozive cu privire la asasinatul vechi de zeci de ani și la repercusiunile de amploare care au urmat.

Mai degrabă, multe dintre documente păreau să rezume povești care făceau referire la crima care a uimit lumea sau arătau modul în care oficialii au răspuns la solicitările de informații. Cel puțin un document amintea modul în care un funcționar guvernamental de nivel inferior a crezut în mod eronat că documentele despre Oswald au fost falsificate.

În conformitate cu Legea din 1992 privind colectarea informațiilor legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy, toate dosarele privind asasinatul ar fi trebuit să fie făcute publice în termen de 25 de ani – până în octombrie 2017 -, dar au fost permise amânări în cazurile în care preocupările legate de securitatea națională au depășit interesul public în ceea ce privește divulgarea.

În 2017, președintele Donald Trump a anunțat că intenționează să facă publice dosarele JFK rămase, doar că a amânat publicarea unora dintre dosare din motive de securitate națională, stabilind un nou termen limită de 26 octombrie 2021.

În 2018, Trump a sfârșit prin a autoriza publicarea a 19.045 de documente, dintre care aproximativ trei sferturi conțineau încă unele redactări.

Toate dosarele JFK rămase ar fi trebuit inițial să fie făcute publice în octombrie anul trecut. Biden a amânat acea publicare planificată, invocând întârzieri cauzate de pandemia de coronavirus, și a anunțat că acestea vor fi în schimb dezvăluite în două loturi – unul la 15 decembrie 2021 și altul până la 15 decembrie 2022, după ce vor fi supuse unei “revizuiri intensive de un an”.

“Continuarea temporară a amânării este necesară pentru a proteja împotriva unui prejudiciu identificabil pentru apărarea militară, operațiunile de informații, aplicarea legii sau desfășurarea relațiilor externe, care este de o asemenea gravitate încât depășește interesul public în ceea ce privește divulgarea imediată”, a declarat Biden în octombrie anul trecut.

Noi documente vor fi publicate anul viitor

Decizia i-a supărat pe cercetătorii JFK, care au acuzat administrația Biden că a folosit pandemia ca o scuză pentru ca guvernul să blocheze din nou accesul publicului, menționând că au trecut aproape 60 de ani de la asasinarea lui Kennedy.

“Este bizar. Au trecut aproape 60 de ani de la moartea unchiului meu”, a declarat Robert Kennedy Jr. pentru NBC News în octombrie. “Ce ascund ei?”

Purtătorul de cuvânt al CIA a respins joi afirmațiile potrivit cărora agenția ascunde informații legate de Oswald.

“CIA consideră că toate informațiile substanțiale despre care se știe că au legătură directă cu Oswald au fost publicate. Cele câteva redactări rămase protejează numele angajaților CIA, sursele, locațiile și tehnica CIA”, a declarat purtătorul de cuvânt. “De asemenea, nu avem cunoștință de niciun document despre care se știe că ar avea legătură directă cu Oswald și care nu a fost deja inclus în Colecție.”

Jefferson Morley, fost redactor la Washington Post și vicepreședinte al Fundației Mary Ferrell – care a dat în judecată administrația Biden în octombrie din cauza întârzierii publicării – a declarat că grupul său este interesat în mod special să analizeze un lot de “30-40 de documente semnificative cu redactări” care au fost publicate anterior și să le compare cu ceea ce va fi publicat joi după-amiază.

Morley a declarat că nu a fost încurajat de comunicatul de joi și a considerat că CIA nu a acționat cu “bună credință” pentru a face publice toate informațiile disponibile. Morley a citat un document de 15 pagini din 1961 – cu doi ani înainte de asasinat – de la Arthur Schlesinger Jr. către Kennedy, intitulat “Memo to President CIA Reorganization”. Joi, acesta a rămas parțial redactat. “Ceea ce CIA a ascuns”, a spus Morley, este dacă CIA avea “un interes operațional în Oswald” în momentul asasinatului.

Într-un memorandum de joi, Biden a precizat că, până la 1 mai 2023, Arhivele Naționale și agențiile relevante “vor revizui împreună redactarea rămasă în dosare”. După acest proces de revizuire, “orice informație reținută de la dezvăluirea publică pe care agențiile nu propun să fie amânată în continuare” va fi făcută publică până la 30 iunie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: