News

Documentele necesare pentru recalcularea pensiei. Doar așa poţi spera la bani mai mulţi

Documentele necesare pentru recalcularea pensiei. Ce acte trebuie să depună cetățenii care vor o reevaluare a venitului.
16.03.2023 | 19:58
Documentele necesare pentru recalcularea pensiei Doar asa poti spera la bani mai multi
Documentele necesare pentru recalcularea pensiei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Documentele necesare pentru recalcularea pensiei în România. Pensionarii care nu sunt mulțumiți cu nivelul venitului trebuie să știe că au posibilitatea, în anumite condiții, de a cere o recalculare.

Documentele necesare pentru recalcularea pensiei

Conform Legii pensiilor din țara noastră, recalcularea acestui venit se poate face în câteva situații. Pot beneficia de acest demers persoanele care au realizat un stagiu de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de pensionare, amânând ieșirea la pensie peste vârsta stabilită prin lege, pot apela la acest mijloc legal. Dacă se consideră nedreptățiți, acești români pot solicita o recalculare a drepturilor de pensie.

”Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

ADVERTISEMENT

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

În ceea ce privește documentele necesare pentru recalcularea pensiei, acestea sunt patru la număr. Ele trebuie depuse la Casa teritorială de Pensii de care aparține cetățeanul:

ADVERTISEMENT
  • cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei
  • cuponul de pensie
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie

Când își vor primii banii cetățenii care au pensia recalculată

Cetățenii care au pensiile recalculate trebuie să știe că noile venituri se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Pensionarii nu trebuie să se îngrijoreze dacă procesul va dura mai multă vreme. Ei își vor primi drepturile retroactive.

ADVERTISEMENT

Recent, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a precizat că abia în 2024 românii ar putea primi noile pensii. E vorba de cele de după recalculare. Acesta a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi. S-a întâmplat asta după decizia CCR.

Oficialul mai dă asigurări că nicio pensie nu va scădea după recalculare. Statul vrea doar să elimine din inechitățile din sistem. ”Nicio pensie nu va scădea. Noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm. (…) pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.

Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat. De intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, conform România TV.

ADVERTISEMENT
Tags: