News

Doi candidați la o primărie, uciși în aceeași zi. Politicienii, împușcați în Mexic

Doi candidați la o primărie au fost uciși în aceeași zi, la interval de doar câteva ore. Politicienii, împușcați mortal în Mexic.
28.02.2024 | 12:23
Doi candidati la o primarie ucisi in aceeasi zi Politicienii impuscati in Mexic
Doi candidați la o primărie din Mexic, împușcați mortal în interval de câteva ore. Sursa foto: X
ADVERTISEMENT

Un caz extrem de grav a fost consemnat în Mexic, acolo unde doi candidați la o primărie a unui oraș au fost uciși în aceeași zi. Asasinarea acestora a survenit într-un interval de câteva ore.

Doi candidați la o primărie din Mexic, împușcați mortal în interval de câteva ore

Tragedia din statul situat în America de Nord a fost consemnată luni. Armando Perez de la PAN (Partidul Acțiune Națională) şi Miguel Angel Zavala, candidatul partidului de stânga Morena, au fost împuscați mortal în maşinile lor, în statul vestic Michoacan, potrivit Biroului Procurorului General.

ADVERTISEMENT

Ambii erau înscriși pentru cursa de edil în orașul Maravatio. Procurorii din Michoacan au declarat marți că Armando Perez a fost găsit împușcat în mașina sa în Maravatio, chiar înainte de miezul nopții. El a fost candidatul la funcția de primar din partea Partidului Acțiune Națională, o formațiune conservatoare.

Acest caz ilustrează nivelul extrem de grav de violență și lipsa de siguranță existente înaintea celor mai importante alegeri din istoria Mexicului”, a scris liderul PAN, Marko Cortes, pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva ore înainte de asasinarea lui Perez, oficiali ai partidului de guvernământ Morena au confirmat că și candidatul lor, Miguel Angel Zavala, a fost găsit împușcat în mașina sa, notează NBC News.

Consiliul de conducere al partidului Morena a anunțat, într-un comunicat, că uciderea lui Zavala a fost ”un act laș și condamnabil”. Șeful partidului Morena din Michoacan, Juan Pablo Celis, a declarat că Zavala și-a anunțat intenția de a candida, dar nu a fost încă desemnat drept candidat al partidului.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, statul vestic Michoacan s-a confruntat cu războaiele veritabile între bandele traficanților de droguri. Cartelul Jalisco New Generation s-a luptat cu o bandă locală, Viagras, pentru controlul regiunii.

Mai mulți candidați uciși în Mexic

Potrivit presei locale, peste 10 candidaţi şi politicieni au fost ucişi în această ţară din America de Nord încă înainte de începutul campaniei pentru alegerile naţionale şi regionale ce vor avea loc pe 2 iunie.

ADVERTISEMENT

Grupul de supraveghere Civic Data a anunțat, într-un raport din ianuarie despre violența politică din Mexic, că ”2023 a fost cel mai violent an din baza noastră de date. Datele sugerează că anul 2024 va fi și mai rău”.

ADVERTISEMENT