News

Doi miniștri și șase secretari de stat, puși să organizeze un meci de fotbal. Comitet interministerial pentru finala Europa League de la București

Federația Română de Fotbal a depus candidatura Bucureștilor pentru organizarea finalei Europa League în 2026 sau 2027, cu susținerea unui amplu comitet interministerial.
27.10.2023 | 14:48
Doi ministri si sase secretari de stat pusi sa organizeze un meci de fotbal Comitet interministerial pentru finala Europa League de la Bucuresti
Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei premierului Ciolacu, va coordona organizarea finalei Europa League la București/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri a fost pus un proiect de hotărâre de Guvern prin care se înființează un comitet interministerial menit să susțină candidatura Bucureștilor la organizarea finalei Europa League din 2026 sau 2027 pe Arena Națională. Nu mai puțin de doi demnitari cu rang de ministru și șase secretari de stat au fost cooptați pentru organizarea unui singur meci de fotbal, pe lângă doi reprezentanți ai unor instituții cu atribuții directe în domeniul sportiv.

Jumătate de Guvern mobilizat pentru organizarea unui singur meci

Prin adresa Federației Române de Fotbal privind dosarul de candidatură al României pentru organizarea Finalei UEFA Europa League din 2026 sau 2027 s-a solicitat sprijinul instituțiilor statului cu privire la asigurarea condițiilor necesare organizării Finalei UEFA Europa League la București, fiind necesare în acest sens o serie de scrisori de garanție sau de confirmare, care necesită angajamentul instituțiilor statului pe diferite paliere, prin declararea candidaturii României ca fiind de interes public și de importanță națională”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

ADVERTISEMENT

Astfel, se constituie „Comitetul interministerial de coordonare pentru susținerea candidaturii României, pregătirea și desfășurarea la București a Finalei UEFA Europa League în anul 2026 sau 2027”, care cuprinde nu mai puțin de 10 persoane. Președintele său va fi șeful Cancelariei primului-ministru, iar vicepreședinte a fost desemnat secretarul general al Guvernului, ambii având rang de ministru. Comitetul nu are personalitate juridică.

În comitet vor fi reprezentate șase ministere, fiecare cu câte un secretar de stat: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Transporturilor și
Infrastructurii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului. Agenția Națională pentru Sport va fi reprezentată la nivel de președinte sau vicepreședinte, iar Federația Română de Fotbal de către președintele Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

Apreciem faptul că organizarea finalei UEFA Europa League la București în 2026 sau 2027 este o oportunitate generoasă, atât pentru Federația Română de Fotbal, cât şi pentru statul român, de a ne promova publicului din România şi celui internațional ca o gazdă atractivă şi care oferă evenimente de mare calitate. În acest context trebuie precizat faptul că audiența obținută nu provine doar de la transmisia TV în sine a meciului, ci şi din strategia UEFA de a-şi promova competițiile”, se mai spune în nota de fundamentare.

Un comitet interministerial similar a funcționat și pentru organizarea meciurilor de la Campionatul European de Fotbal din 2021, însă atunci era vorba de patru meciuri care urmau să se desfășoare la București, iar cerințele UEFA erau mult mai ample, vizând nu doar infrastructura sportivă, ci și cea de transport.

ADVERTISEMENT

Finala Europa League, susținută și de Primăria Capitalei

În ultimii ani, s-a extins practica Guvernului de a înființa tot felul de comitete interministeriale, unele dintre ele funcționând și acum: Comitetul interministerial pentru schimbări climatice, Comitetul interministerial în domeniul energiei, Comitetul interministerial de coordonare a PNRR, Comitetul interministerial al cărbunelui, Comitetul interministerial de finanțări, garanții și asigurări, Comitetul interministerial pentru analiza riscului seismic sau Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată”.

Înființarea comitetului guvernamental privind organizarea finalei Europa League survine la două zile după ce Nicușor Dan a anunțat că Primăria Capitalei a notificat oficial că susține demersul inițiat de către Federația Română de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Am semnat angajamentul pentru depunerea candidaturii în vederea organizării finalei UEFA Europa League 2026 sau 2027. Calendarul este unul strâns, iar termenul pentru depunerea candidaturii ca oraș organizator este 15 noiembrie (…) Sunt încrezător că la fel ca în cazul celorlalte evenimente sportive găzduite de București, vom reuși să creăm iubitorilor de fotbal o experiență plăcută. Ar fi o onoare pentru Capitală să găzduiască un asemenea eveniment care va îmbunătăți imaginea orașului și va atrage turiști”, a scris Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Federația Română de Fotbal a anunțat încă din luna iulie că a depus la UEFA candidatura pentru organizarea finalei Europa League în 2026 sau 2027. „Ne dorim ca acest eveniment sportiv major găzduit de țara noastră să reprezinte oportunitatea de a construi o sinergie între Guvernul României, Primăria Municipiului București și întregul ecosistem fotbalistic din țara noastră în jurul unor obiective strategice în plan sportiv”, spunea președintele FRF, Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT