News

Doi români au sunat anul trecut de 32.000 de ori la 112. O femeie din Brăila, faimoasă pentru că cere ajutor o dată pe oră

Doi români au ajuns vedete după ce au sunat de 32.000 de ori la 112 într-un singur an, însă angajații din sistem s-au obișnuit cu ei.
14.02.2023 | 10:46
Doi romani au sunat anul trecut de 32000 de ori la 112 O femeie din Braila faimoasa pentru ca cere ajutor o data pe ora
STS 112, număr enorm de apeluri false. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Probabil cel mai șocant caz este al unei femei din Brăila, care sună de 30 de ori pe zi la 112. Operatorii îi recunosc deja vocea și știu că niciodată urgența nu e reală. Femeia în vârstă de 67 de ani locuiește singură și se simte mereu amenințată.

O femeie sună de 30 de ori pe zi la 112

Conform Observatornews.ro, 4 milioane de români au sunat anul trecut la 112 fără niciun motiv real, încurcând mai mult autoritățile. Este și cazul femeii de 67 de ani, care e singură pe lume și se simte amenințată de o persoană care nici măcar nu există.

ADVERTISEMENT

Reporterul Observatornews a vizitat-o pe femeie pentru a vedea de ce sună la 112. Pensionara nu crede că a greșit cu nimic și își justifică gestul cu încredere totală. ”Dimineaţa în special. Şi la prânz că, iarăşi, probleme. Am sunat în special ca să anunţ poliţia să-şi ia măsurile care trebuie. Am chemat şi salvarea din cauză că mi se făcea rău”, a explicat femeia.

Femeia susține cu tărie că e amenințată de o persoană, inclusiv cu moartea. În realitate această persoană nu există, lucru constatat de autorități. ”Sunt agasată de persoana aceea care consider că nu e sănătoasă şi are de bălmăjit toate prostiile. Mă ameninţă, m-a şi ameninţat cu moartea”, a completat femeia.

ADVERTISEMENT

Femeia a fost amendată o singură dată cu 2000 de lei pentru că a sunat fără motiv la 112, însă autoritățile sunt îngăduitoare în acest caz. Dacă legea ar fi aplicată la sânge, femeia ar fi bună de plată cu cel puțin 22 de milioane de lei pentru cele peste 10.000 de apeluri nejustificate din ultimul an.

Potrivit statisticilor, la numărul 112 în 2022 au fost primite 10 milioane de apeluri, dintre care 4 milioane au fost nejustificate. Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al STS a dezvăluit că sunt oameni care sună la 112 pentru a se interesa despre starea vremii sau mersul trenurilor.

ADVERTISEMENT

”Urgenţele au reprezentat 57,82% din numărul total al acestor apeluri. Diferenţa de patru milioane de apeluri au fost non-urgente. Au fost persoane care au sunat la 112 să se intereseze despre starea vremii sau despre mersul trenurilor, să facă comenzi de mâncare sau să comande taxiuri. Au fost persoane care au sunat să se intereseze despre pensiile sociale sau alte servicii de stat”, a transmis reprezentantul STS.

Geta Conțescu, unul dintre operatorii dispecer ISU, a oferit și mai multe detalii tragi-comice: ”Sunt anumiţi pacienţi care când vine seara, mai ales şi pe frigul ăsta, sună că vor la spital, vor şi ei să mănânce sau să facă o baie. Am avut cazuri când ei au zis că au zăpada foarte mare în curte şi nu pot să aştepte”.

ADVERTISEMENT

Femeia din Brăila nu este singura ”campioană” a apelurilor nejustificate. Detașat conduce acest top un bărbat din Agreș, care a sunat la 112 de 21.000 de ori în 2022, adică de 1.700 de ori pe lună. De cele mai multe ori sună ca să-i insulte pe operatori, însă în alte cazuri nu scoate niciun sunet.

Psihologul Diana Bulai a încercat să găsească explicații logice pentru aceste situații. ”Sunt unele persoane care sună pentru că pur şi simplu nu au cu cine să vorbească şi caută suport din acest punct de vedere. Există şi problematica de sănătate mintală a unor persoane care astfel caută validare socială şi doresc pe cineva care să îi asculte.

Poate fi o greşeală, copii lăsaţi nesupravegheaţi, pot fi adolescenţi care doresc să atragă atenţia grupului şi să facă glume care să-i scoatî în evidenţă, pot fi persoane în vârstă, singure, care nu au o reţea de suport adecvată şi în acest caz nu ştiu unde anume să caute informaţia”, a transmis psihologul.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că...
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că "s-a culcat cu jumate din vestiar"
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă...
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident este în sala de judecată
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi...
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi au fost căsătoriți timp de 30 de ani
Simona Halep și-ar putea salva cariera. Detaliul care ar putea s-o ajute
Simona Halep și-ar putea salva cariera. Detaliul care ar putea s-o ajute
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Veste șocantă în showbiz! Florin Dumitrescu ar fi divorțat în secret! Motivul separării...
Veste șocantă în showbiz! Florin Dumitrescu ar fi divorțat în secret! Motivul separării ar fi problemele cu alcoolul ale soției sale
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Zodiile din horoscop care vor avea o surpriză uriașă de Dragobete 2024. Își...
Zodiile din horoscop care vor avea o surpriză uriașă de Dragobete 2024. Își pot schimba destinul pentru totdeauna