După ce au rămas șomeri în timpul pandemiei, doi români din județul Iași și-au deschis propria afacere. Lucrurile merg bine pentru ei și au venituri care le permit să ducă un trai decent.
În 2020, atunci când pandemia de COVID-19 a afectat România, Ana Maria și Tudor Ignat au rămas fără locuri de muncă. Ulterior, pentru a câștiga bani în continuare, cei doi au devenit antreprenori.
Soțul Anei Maria a fost ospătar timp de 15 ani, iar ea lucrează ca make-up artist de 9 ani. După ce au rămas șomeri, odată cu impunerea stării de urgență în primăvara lui 2020, cei doi au fost nevoiți să găsească soluții, din moment ce au și un copil.
De altfel, soțul femeii își dorea de mult timp să renunțe la domeniul său de activitate, așa că amândoi au căutat să facă o investiție minimă pentru a-și deschide propria afacere.
A apărut apoi oportunitatea de a achiziționa o tonetă, imediat după ce s-a terminat starea de urgență. Și-au deschis astfel primul aprozar în zona Doi Băieți din Tătărași.
“Ne-am gândit cum și ce să facem cu o investiție minimă. Soțul meu voia de mulți ani să renunțe la domeniul lui, dar pornirea e grea.
Când ai confort unde ești, nu prea te apuci de altceva. Pentru că nimic în viață nu e întâmplător, a apărut o oportunitate de a cumpăra o tonetă.”, a declarat Ana Maria, potrivit bzi.ro.
Ana Maria era în șomaj tehnic, iar soțul ei și-a dat demisia de la locul de muncă, iar până în octombrie s-au ocupat de tonetă. După ce a venit frigul, cei doi au încercat să găsească o altă soluție și să se mute la căldură.
Aceștia s-au mutat apoi cu aprozarul în Valea Adâncă, comuna Miroslava, le care l-au deschis în noiembrie 2020. Acolo au clienți din tot județul, inclusiv din municipiul Iași.
Lucrurile au mers foarte bine încă de atunci, iar cei doi câștigă suficienți bani pentru a trăit decent, dar și pentru a plăti salariile colegilor.
Inițial, timp de doi ani, s-au ocupat de aprozar doar Ana Maria și soțul ei, fără alte ajutoare.
“Degeaba faci lucrurile dacă nu te pricepi, nu ai talent, viziune sau nu-ți place, nu iese. În noiembrie 2020 am deschis aprozarul.
Merge foarte bine treaba, suficient de bine cât să trăim decent, să ne permitem să plătim salariul colegilor, vânzătoarea și băiatul care ne aprovizionează cu marfă.
Timp de 2 ani am muncit noi. Eu vindeam, iar el venea cu marfa, o așeza. În spatele a tot ceea ce se vede frumos și colorat este o muncă titanică”, a adăugat femeia.
Aprovizionarea este făcută în fiecare zi, încă din zorii zilei. Fructele și legumele de la aprozar sunt aduse de la producătorii locali și din Moldova.
Anul acesta a fost mai dificil deoarece producția a fost mai mică la unele legume, printre care și gogoșarii.
Printre clienții care cumpără de la aprozar se numără și mulți tineri, care preferă produsele românești de calitate.
Deși spațiul este mic, aprozarul dispune de multă marfă, iar produsele trebuie aruncate dacă nu se vând, acesta fiind un dezavantaj. Prețurile de la aprozarul soților nu sunt mai mari decât la piață.
“Am reușit să menținem o medie a vânzărilor, dar există niște fluctuații pe plus la sărbători. În general ne-am format o pătură de clienți. Este mult tineret în zonă care ține la calitate, curățenie și la gust.
Ne descurcăm cu spațiul pe care îl avem. Dacă e mai mare, e posibil să ai pierderi mai mari. Noi mai avem și pierderi pentru că marfa este proaspătă în fiecare zi, nu reușești să o vinzi, deci o arunci.
Avem un depozit unde ținem marfa. Nu mergem cu prețuri mai mari decât la piață.”, a mai explicat antreprenoarea.
Atunci când au decis să-și deschidă propriul aprozar, cei doi soți au vrut să fie totul pe placul lor. Aceștia și-au dorit o afacere care să-i reprezinte și au reușit să facă acest lucru.
“Când am deschis, ne-am gândit cum ne-ar plăcea nouă să fie, ce aș dori eu să cumpăr, ce prețuri și ce marfă să găsesc.
Ne-am pus în prim-plan, altfel nu funcționează lucrurile. Ne-am dorit ca această afacere se ne reprezinte pe noi, ca oameni.”, a mai spus antreprenoarea.
Cei doi livrează produse la domiciliu și chiar colaborează cu o firmă de livrări.