News

Doi turiști, surprinși de avalanșă, în Munții Făgăraș. Operațiunea de salvare s-a încheiat. Unul dintre ei a fost dus la spital. Update

Două persoane, cuprinse joi de o avalanșă în zona vârfului Negoiu, la o altitudine de aproximativ 2.300 metri, au fost salvate după 17 ore de intervenție. Una dintre ele a fost dusă la spital.
14.01.2022 | 12:20
Doi turisti surprinsi de avalansa in Muntii Fagaras Operatiunea de salvare sa incheiat Unul dintre ei a fost dus la spital Update
ADVERTISEMENT
14-01-2022
10:24

Cei doi turiști au fost salvați după 17 ore de intervenție. O femeie a fost transportată la spital

O echipă constituită din 11 salvamontişti a reuşit să-i salveze pe cei doi turiști cuprinși de avalanșă, joi, în Munţii Făgăraş, zona Acele Cleopatrei. Un bărbat nu a suferit nicio rană, însă o femeie s-a ales cu ambele picioare fracturate, fiind transportată la spital.

Operatiunea de salvare a fost una dificila
Operatiunea de salvare a fost una dificila. Sursa foto: Salvamont Sibiu

 

“Victima a fost predată la ambulanţă la ora 8.00, o persoană de sex feminin de 26 ani din Iaşi. A suferit fractură de membru inferior drept şi entorsă membru inferior stâng în urma unei avalanşe in zona Acele Cleopatrei in masivul Făgăraş. Intervenţia a durat aproximativ 17 ore. Au participat 11 salvamontişti sibieni. Intervenţia a fost extrem de dificilă datorită pericolului de avalanşă, a vizibilităţii reduse (5 m), a viscolului şi a temperaturilor scăzute, -19 grade aproximativ”, a precizat Dan Popescu, reprezentant Salvamont Sibiu.

Totodată, femeia rănită ar avea acum o stare stabilă și urmează a fi supusă procedurilor medicale necesare.

Pacienta salvata din avalansă se află acum la spital.
Pacienta salvata din avalansă se află acum la spital. Sursa foto: Salvamont Sibiu

 

”Pacienta de 26 de ani surprinsă de avalanşă în Munţii Făgăraş a fost adusă la Unitatea de primiri Urgenţe a SCJU Sibiu de către un echipaj SMURD. A fost preluată imediat de personalul medical, prezintă contuzii, suspiciuni de fractură la membrul inferior drept şi de entorsă la membrul inferior stâng si este conştientă şi stabilă. În momentul de faţă au loc investigaţii medicale pentru stabilirea conduitei terapeutice, a declarat și purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Decebal Todăriţă.  

Oficialii Departamentului pentru Situații de Urgență au anunțat pe pagina de Facebook a instituției că doi turiști aflați în zona vârfului Negoiu din Munții Făgăraș au fost surprinși de o avalanșă la altitudinea de 2300 metri.

Primele date oferite de către salvatorii care au ajuns la fața locului indică faptul că unul dintre cei doi turiști surprinși de avalanșă prezintă o serie de leziuni la nivelul picioarelor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce îl privește pe cel de al doilea turist, informațiile oferite de către DSU indică faptul că acesta ar fi reușit să iasă din avalanșă. De asemenea, acesta nu prezintă traumatisme vizibili și nici nu acuză dureri.

Condițiile de mediu împiedică intervenția

Dat fiind faptul că avalanșa a avut loc noaptea, dar și că terenul din zona incidentului este extrem de accidentat intervenția unui elicopter SMURD dotat cu troliu, un echipament care ar fi permis salvatorilor să ajungă la turiști să îi ridice din zăpadă, a fost imposibilă.

ADVERTISEMENT

Pentru a nu pune în pericol salvamontiștii și pe cei doi turiști a fost decisă trimiterea unei echipă de la Salvamont Sibiu a fost trimisă pe jos pentru a continua acțiunile de salvare.

Departamentul pentru Situații de Urgență explică faptul că pe baza unei analize făcute la fața locului și care va include starea de sănătate a turistului care prezintă leziuni și condițiile de mediu, se va decide ce urmează să fie făcut.

ADVERTISEMENT

În acest moment, salvamontiștii au la dispoziție două opțiuni, în funcție de cele două criterii. Astfel, dacă starea de sănătate și condițiile de mediu o vor permite, turiștii vor fi transportați până la baza muntelui. În caz contrar, aceștia vor fi duși până la cabana Negoiu, aflată în apropiere.

În ce stare se află turiștii?

Din postarea de pe pagina Departamentului pentru Situații de Urgență aflăm faptul că salvatorii au ținut legătura cu cei doi turiști și că i-au asigurat că ajutoarele sunt pe drum.

ADVERTISEMENT

DSU a mai precizat faptul că echipa de la Salvamont Sibiu este pe drum și că cei doi turiști se află într-o stare stabilă.

Comentariile la această postare au fost variate și asta deoarece autoritățile au anunțat faptul că traseele turistice care duc la cabanele de pe versantul nordic al Munților Făgăraș sunt închise din cauza riscului de avalanșe. Cu toate acestea, mulți internauți și-au manifestat grija și sprijinul pentru salvamontiști.

În contrast cu sprijinul arătat echipelor de salvare, unii internauți au ținut să îi critice pe cei doi turiști care au nevoie de ajutor. Internauții au fost de părere că aceștia au greșit și că nu ar fi trebuit să se afle în acea zonă date fiind anunțurile făcute de către autorități.

ADVERTISEMENT