Life

Doliu în Biserica Ortodoxă Română. S-a stins din viață la doar 48 de ani: “Dumnezeu să-l ierte și cu drepții să-l așeze”

Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit la doar 48 de ani, după o luptă lungă cu o boală necruțătoare. Despre cine este vorba?
04.04.2024 | 14:53
Doliu in Biserica Ortodoxa Romana Sa stins din viata la doar 48 de ani Dumnezeu sal ierte si cu dreptii sal aseze
Doliu în BOR. Sursa foto: Ziarul Lumina, Pixabay, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este doliu în Biserica Ortodoxă Română. O personalitate importantă a instituției s-a stins din viață la doar 48 de ani. Decesul său s-a produs după o luptă grea, cu o boală necruțătoare. Sâmbătă, 6 aprilie, va avea loc înmormântarea.

O persoană importantă din BOR a murit la doar 48 de ani

Este vorba despre arhidiaconul Lavrentie Țurcanu, care a plecat la cele veșnice miercuri, 3 aprilie, în jurul orei 16:00. Avea 48 de ani, iar boala care l-a răpus, după lungi și dificile tratamente, a fost cancerul.

ADVERTISEMENT

Arhidiaconul slujea la Mănăstirea Neamț, aici unde a îmbrăcat hainele preoției încă din adolescență, mai exact de la vârsta de 16 ani. Anunțul decesului lui a fost făcut pe pagina de facebook a lăcașului sfânt, precizându-se că sâmbătă, la ora 10:00, se va desfășura slujba de înmormântare.

”Astăzi , 03 aprilie 2024 a plecat la cele veșnice Părintele Arhidiacon Lavrentie Țurcanu din obștea Mănăstirii Neamt, înmormântarea va avea loc sâmbătă 06 aprilie la ora 10. Dumnezeu sa-l ierte!”, apare scris pe contul oficial al Mănăstirii Neamț.

ADVERTISEMENT

De cum au primit vestea tristă, cei care l-au cunoscut și l-au îndrăgit pe arhidiaconul Lavrentie Țurcanu au scris o mulțime de mesaje de condoleanțe. De asemenea, l-au descris doar în cuvinte de laudă, precum un om bun, harnic și smerit.

”Un monah de vocație și un bun exemplu pentru cei care l-au cunoscut! Era pedant în slujire și viata personala!”/”Dumnezeu să îl odihnească și cu drepții să-l numere! Era un om tare bun”/” A fost un monah smerit, harnic, discret, respectuos și solidar cu ceilalți frați din obște”, sunt o parte dintre comentariile care apar pe pagina Mănăstării Neamț.

ADVERTISEMENT

În ultimii trei ani cancerul l-a afectat tot mai mult pe regretatul arhidiacon. Însă, chiar dacă se simțea tot mai rău, nu s-a plâns și și-a purtat ”crucea” cu multă demnitate, au dezvăluit cei care l-au cunoscut. De asemenea, i s-a remarcat vocația pentru monahism.

”A suferit mult în ultimii trei ani din cauza bolii, suportând durerile cu inimă bună și speranță de mântuire! Avea o voce bună, era un slujitor râvnitor și un monah de vocație!”, au mai scris cunoscuți de ai arhidiaconului.

ADVERTISEMENT

Scurtă biografie a arhidiaconului Lavrenție Țurcanu

Arhidiaconul Lavrenție Țurcanu era originar din comuna Vinderei, județul Vaslui. Aici s-a născut pe 19 ianuarie 1976, fiind botezat de părinții săi, Ioan și Elena, cu numele de Lucian. Din copilărie s-a observat iubirea lui față de Dumnezeu, așa că drumul său profesional a fost orientat către biserică.

Lavrentie Țurcanu a absolvit Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț, după care a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța. Pe data de 17 august 1992 a fost acceptat la mănăstire, iar în 1995, de sărbătoarea Sfântului Andrei, a fost făcut călugăr.

ADVERTISEMENT