Sport

Doliu în fotbalul românesc: a murit Emil „Mac” Popescu, fostul președinte al Sportului Studențesc

Doliu în fotbalul și arhitectura din România! Emil Barbu „Mac” Popescu, fostul președinte al Sportului Studențesc, a murit la vârsta de 85 de ani.
10.01.2024 | 11:20
Doliu in fotbalul romanesc a murit Emil Mac Popescu fostul presedinte al Sportului Studentesc
A murit Emil Barbu „Mac” Popescu, fostul președinte al Sportului Studențesc. Foto: Facebook - @Sportul Studențesc.
ADVERTISEMENT

Emil Barbu Popescu, zis Mac, fostul președinte al Sportului Studențesc din perioada de glorie a clubului, a murit la vârsta de 85 de ani. Profesor doctor în arhitectură, Emil Barbu Popescu a realizat peste 80 de proiecte de construcții, printre cele mai cunoscute fiind Arena Națională.

Doliu în fotbalul românesc: a murit Emil „Mac” Popescu

Emil Barbu Popescu s-a născut pe data de 15 septembrie 1938 la Fetești, Constanța. În 1964, „Mac” a absolvit Şcoala Tehnică Postliceală de Arhitectură din Bucureşti. Șase ani mai târziu a absolvit Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”.

ADVERTISEMENT

A urmat o lungă perioadă de glorie în arhitectură pentru Emil Barbu Popescu. În 1980, a susţinut teza de doctorat pe tema “Construcţiile de cultură şi coeziune socială pentru tineret”. Pe rând, „Mac” a deținut funcțiile de asistent, şef de lucrări, conferenţiar şi profesor în cadrul Universitatății de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.

De-a lungul carierei, Emil Barbu Popescu a realizat peste 80 de proiecte de construcții, printre cele mai cunoscute fiind „Academia de Fotbal” de la Mogoşoaia, „Casa Olimpismului” de lângă Arcul de Triumf, stadionul „Sportul Studenţesc”, Arena Națională și Hotel Cișmigiu.

ADVERTISEMENT

Emil „Mac” Popescu, președintele Sportului Studențesc timp de 30 de ani

Emil „Mac” Popescu a înființat în 1969 celebrul Club A, instituție în care, până în 1990, era permis doar accesul studenților de la Arhitectură și al prietenilor lor. Clubul A este cea mai veche instituție studențească din România.

Totodată, Emil Barbu Popescu a fost președintele Sportului Studențesc timp de 30 de ani. „Mac” a fost șef la club în perioada de glorie a lui Gică Hagi și Mircea Sandu. Emil Barbu Popescu a deținut în cadrul Universitatății de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” funcțiile de decan (1996), prorector (1998), rector (2000) şi preşedinte (2008 – 2012) al UAUIM.

ADVERTISEMENT

FC Sportul Studențesc, echipă desființată în 2017, i-a adus un omagiu fostului mare arhitect al României. „A încetat din viață Mac Popescu! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a scris Sportul Studențesc pe Facebook.

Emil Barbu Popescu a primit porecla de „Mac” pentru că obișnuia să-i aducă flori profesoarei de limba română din liceu. Fostul arhitect locuia în apropierea unui câmp de maci. „Simţeam nevoia să-mi exprim afecţiunea, de când începeau să-nflorească macii, îi aduceam mereu…”. 

ADVERTISEMENT

„În Roman, în clasele primare, pe trotuarul din faţa şcolii chiar organizam competiţii sportive. Spre exemplu, cronometram cu ceasul de bucătărie 100 de metri viteză. Bine, 100 de metri mai mici. După război, a fost o deschidere spre sport pentru că nici n-aveai ce altceva să faci”, declara Emil Barbu Popescu, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: