Life

Doliu în lumea artelor. A murit un cunoscut scriitor

Doliu în lumea artelor. A murit un cunoscut scriitor, apreciat de publicul larg pentru operele sale. A lăsat în urmă și un testament.
29.09.2023 | 07:21
Doliu in lumea artelor A murit un cunoscut scriitor
Doliu în lumea artelor. A murit un cunoscut scriitor. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea artelor după ce un cunoscut scriitor a murit. Operele sale au rămas în inima multor persoane. De asemenea, acesta a scris și un testament, din timp, în care a subliniat modul în care își dorește să fie organizată ceremonia sa.

Doliu în lumea artelor după ce îndrăgitul scriitor Ion Druță a murit

Doliu în lumea artelor după ce îndrăgitul scriitor Ion Druță a murit. Originar din Republica Moldova, acesta s-a stins din viață în cursul zilei de joi, 28 septembrie. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a transmis și ea un mesaj.

ADVERTISEMENT

Aceasta spune că faimosul scriitor a fost ”mesagerul Moldovei în lume”. Totodată, oficialul de la Chișinău a subliniat faptul că Ion Druță a luptat pentru limbă, dar și pentru alfabet încă din anii ’60.

În operele sale, acesta a vorbit despre satul moldovenesc, într-un mod aparte. De asemenea, el a fost cel care a reușit să le transmită cititorilor, prin cărților sale, dragoste pentru valorile neamului moldovenesc, adaugă Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Președintele Republicii Moldova a continuat mesajul, precizând că operele sale vor fi recitite oricând cu drag. În același timp și după trecerea în neființă, celebrul scriitor va continua să transmită emoții prin rândurile sale.

“Ion Druță a fost mesagerul Moldovei în lume, atunci când limba și cultura noastră erau prigonite la ele acasă. A luptat pentru limbă și alfabet încă din anii ’60. A descris satul moldovenesc, satul drag inimilor noastre, ca nimeni altul.

ADVERTISEMENT

Ion Druță a adus prin cărțile sale multă dragoste pentru valorile morale ale neamului nostru, pentru viața și munca țăranilor, pentru limba noastră vie și bogată. Îl vom reciti cu drag și îi vom privi spectacolele cu multă emoție și de azi înainte.“, a fost mesajul transmis de preşedintele Maia Sandu, într-un mesaj pe Facebook.

Ce scrie în testamentul lui Ion Druță

Menționăm faptul că Ion Druță și-a scris inclusiv testamentul cu ani în urmă. Acesta a spus clar unde vrea să fie înmormântat, dar și cum își dorește să fie organizată ceremonia sa. Faimosul scriitor și-a dorit lucruri simple.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acesta i-a dat mai multe instrucțiuni nepoatei sale. Ion Druță a cerut ca trupul său să fie incinerat, iar cenușa sa să fie îngropată pe teritoriul Lumânării Recunoștinței.

Totodată, el a mai adăugat că își dorește un mormânt cât mai simplu, modest, dar demn. În ceea ce privește organizarea ceremoniei, scriitorul și-a dorit de asemenea ceva restrâns și simplu.

“Dacă repatrierea trupului meu va fi imposibilă în mica mea patrie, dau instrucțiuni nepoatei mele, Ana Druță, să-mi incinereze trupul și să ia cenușa în Moldova pentru a o îngropa pe teritoriul Lumânării Recunoștinței.  Un mormânt simplu, modest și demn”, conform testamentului făcut la Chișinău, în limba română, la 11.10.2017.

ADVERTISEMENT
Tags: