O veste tragică a îndoliat fotbalul românesc. A plecat într-o lume cu siguranță mai bună decât nenorocirea care cuprinde încet, dar sigur, Pământul, o figură pitorească a lumii balonului rotund, Viorel Stoica, fost președinte la Farul între anii 1987 și 1989.
Da, porecla care l-a „consacrat” în fotbalul mioritic a fost „Pilă”. „Porecla mi se trage din facultate. Eram student şi mă luam de toată lumea. Le ziceam: «Bă, voi aveţi cu toţii pile aici?». Am fost student la Geologie și la Drept. Sunt un fel de Emil Constantinescu al fotbalului!”, spunea Viorel Stoica într-un interviu dat pentru evz.ro.
Crescut la orfelinat, la Tecuci, „Pilă” a absolvit două facultăți, Geologie și Drept. Cu 10! Absolut remarcabil pentru un tânăr fără părinți. Prieten apropiat, „Mister” Cornel Dinu spune că „era o capacitate intelectuală, avea o adevărată enciclopedie în cap”.
Șef al Comisiei FRF de fotbal pe plajă în perioada președinției lui Mircea Sandu, era „un factor de echilibru în Comitetul executiv atunci când se mai încingeau spiritele”, după spusele „Procurorului”, foarte afectat de dispariția „unui om de care mă leagă 56 de ani de tovărășie strânsă, de când l-am cunoscut în 1967, la Eforie Nord, unde îmi plăcea mie să merg la mare”.
„«Pilă» a fost foarte apropiat de Mircea Sandu, pe care știa ca nimeni altul să-l calmeze, să-l tempereze în momentele în care îl cuprindea furia. Nu-mi vine să cred că s-a dus… Mă podidesc lacrimile când mă gândesc că nu mai e… că n-o să-l mai aud măcar la telefon, vorbeam destul de des”, a mai spus Cornel Dinu, în exclusivitate pentru FANATIK.
Nelipsit din deplasările echipei naționale ani de-a rândul, Viorel Stoica a fost alături de Generația de Aur la toate turneele finale europene și mondiale în perioada cea mai bună din istoria echipei reprezentative a României.
„Brici de deștept, deși a crescut la orfelinat, a făcut două facultăți, Drept și Geologie (pe timpul lui Ceaușescu!), și a fost șef de complex la Steaua de Mare, în Eforie Nord. Cum ajungeau pe Litoral, Fănuș Neagu și Ion Băieșu, dar și Cornel Dinu și Mircea Sandu, îl căutau pe «Pilă». Tip plăcut, cult și de bună întâmpinare”, îl caracteriza Răzvan Boanchiș într-un articol din national.ro.
Viorel Stoica a fost urmat la conducerea Farului, în iunie 1989, de Petre Buduru. Fostul oficial de la echipa litoralului și apoi al lui Dinamo și-l amintește ca un conducător priceput să discute și să rezolve orice problemă, cu oricine.
„Mi-a fost președinte la Farul, pentru mine a fost un om deosebit, un conducător foarte priceput, foarte bun psiholog, știa cum și ce să vorbească cu fiecare în parte ca să-i rezolve problemele, un om cu care m-am înțeles foarte bine și am ajuns buni prieteni. Lasă în urma sa numai regrete…”