Sport

Doliu în lumea fotbalului! Un jucător din marea finală de la Sevilla a decedat la doar 63 de ani. A ratat penalty-ul decisiv împotriva Stelei

Marcos Alonso (63 de ani), fostul mare jucător al Barcelonei, a încetat din viață după o lungă suferință. Mijlocașul a ratat al 4-lea penalty cu Steaua în '86.
09.02.2023 | 13:05
Doliu in lumea fotbalului Un jucator din marea finala de la Sevilla a decedat la doar 63 de ani A ratat penaltyul decisiv impotriva Stelei
3 generații de Marcos Alonso au evoluat pentru Barcelona. Sursă foto: Mundo Deportivo
ADVERTISEMENT

După Lucian Bălan şi Ilie Bărbulescu, un alt mare jucător din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 a plecat la ceruri mult prea devreme: Marcos Alonso Pena, extrema dreaptă a lui FC Barcelona.

Doliu la Barcelona! Marcos Alonso, finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, a încetat din viaţă

FC Barcelona plânge după ce încă o fostă legendă a clubului blaugrana a murit la doar 63 de ani. Este vorba despre Marcos Alonso Pena, tatăl actualului jucător al catalanilor, fundaşul stânga Marcos Alonso, anunță Mundo Deportivo.

ADVERTISEMENT

Născut pe 1 octombrie 1959 în Calabria, Marcos Alonso a preluat de asemenea ştafeta de la tatăl său, Marcos Alonso Imaz, care a evoluat şi el pentru Barcelona în perioada 1982-1987, precum și cinci ani pentru Atletico Madrid (1979-1982 și 1987-1989).

Marcos Alonso pe stadionul Ghencea, la sărbătoarea finalei de la Sevilla
Marcos Alonso pe stadionul Ghencea, la sărbătoarea finalei de la Sevilla. Sursă foto: Mundo Deportivo

Marcos Alonso Pena era recunoscut pentru viteza sa, dar mai ales pentru calitățile tehnice și pentru driblingurile de efect, ceea ce i-a adus și transferul la Atletico Madrid.

ADVERTISEMENT

Marcos Alonso Pena a ratat șansa să câștige Cupa Campionilor Europeni împotriva Stelei

Marcos Alonso a fost cel care a trimis Cupa Campionilor la București după ce Helmuth Duckadam i-a apărat cel de-al patrulea penalty, în finala de la Sevilla din 1986. Nu a reușit niciodată să câștige cel mai important trofeu continental, însă a cucerit însă două titluri de campion al Spaniei, o Cupa Regelui, o Supercupa Spaniei și două Cupe ale Ligii, toate cu Barcelona.

Tatăl actualului jucător de la Barcelona a intrat definitiv în inimile suporterilor catalani după ce a marcat un gol împotriva lui Real Madrid în ultimul minut al finalei Cupei Regelui din 1983.

ADVERTISEMENT

De-a lungul carierei, a mai jucat la Racing Santander, clubul la care s-a lansat (1977-1979), CD Logrones (1989-1990). A revenit la Racing Santander, de unde s-a retras în sezonul 1990-1991. Și-a început apoi cariera de antrenor.

Marcos Alonso și cariera de antrenor. A trecut pe la echipe importante din La Liga

Mai întâi a fost secundul lui Jorge D’Alessandro la Atletico Madrid. Marcos Alonso și-a început cariera de antrenor la Rayo Vallecano, unde a fost principal în sezonul 1995-1996. A devenit apoi antrenor la echipa unde și-a început și încheiat cariera: Racing Santander: 1996-1998.

ADVERTISEMENT

În 1998, revine pe Sanchez Pizjuan, unde a pierdut finala Cupei Campionilor cu Steaua București, însă de data asta ca antrenor al lui FC Sevilla, unde stă alți doi ani: 1998-2000.

Urmează o experiență eșuată la Saragossa (2001-2002), iar Marcos Alonso decide să ia o pauză mai lungă de la antrenorat. Se întoarce în iarbă în 2004 la Valladollid, unde antrenează doi ani.

Ultimele două cluburi din carieră au fost FC Malaga (2006-2007) și Granada (2007-2008). Renunță la antrenorat la doar 48 de ani, din cauza problemelor de sănătate, care i-au cauzat și moartea.

Steaua București a pierdut de asemenea doi dintre eroii de la Sevilla

Primul jucător din marea echipă a Stelei care câștiga Cupa Campionilor Europeni în 1986 și care a decedat a fost Lucian Bălan, la doar 56 de ani, pe data de 12 noiembrie, 2015. La o lună după ce mama sa a încetat din viață, Lucian Bălan a luat decizia să se sinucidă și a luat mai multe medicamente.

Ilie Bărbulescu, fostul fundaș stânga, a murit la doar 62 de ani, pe data de 1 februarie 2020, după ce a suferit un infarct, acasă la Pitești, deși nu avea niciun fel de probleme cardiace.

ADVERTISEMENT