Sport

Continuă scandalul în generația de la Sevilla a celor de la Steaua. Informații de culise despre banii încasați lunar de la stat de 3 foști jucători. Exclusiv

Generația de la Sevilla a celor de la Steaua este departe de a fi liniștită. Scandalul banilor de la stat încasați de unii dintre campionii Europei din 1986 continuă.
26.05.2022 | 14:24
Continua scandalul in generatia de la Sevilla a celor de la Steaua Informatii de culise despre banii incasati lunar de la stat de 3 fosti jucatori Exclusiv
Scandalul pe bani din generația Stelei de la Sevilla 1986 e departe de a se încheia / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fotbaliștii de la Steaua care au reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986, echivalentul Ligii Campionilor de acum, sunt împărțiți în două categorii: cei care primesc și cei care nu primesc bani serioși din partea statului român. Iar subiectul, unul deosebit de sensibil, este departe de a se fi încheiat, cu atât mai mult cu cât cel mai vocal dintre fotbaliștii de atunci ai Stelei, Ilie Bărbulescu, nu a mai apucat să lupte pentru drepturile întregii echipe.

Banii de la stat, motiv de dispute în echipa Stelei care a câștigat finala de la Sevilla

Ani la rândul, regretatul Ilie Bărbulescu a tot încercat să obțină bani de la Ministerul Tineretului și Sportului pentru toți membrii echipei care câștiga cea mai importantă competiție intercluburi ajunsă în vitrina unei formații românești.

ADVERTISEMENT

Regretatul Ilie Bărbulescu aflase că unii din echipa Stelei 1986 încasau bani serioși, ceilalți fiind însă ”săriți” din schema ajutorului de la stat. ”Anul trecut am aflat la întâlnirea de la Cheile Grădiştei, la 29 de ani de la marele nostru succes, că lui Duckadam şi lui Majearu le-au fost aprobate dosarele, iar la restul dintre noi, nu.

L-am întrebat pe Duckadam şi a început să se bâlbâie, că o să vedem, că o să încerce el să rezolve. Vrăjeli de doi lei. A mers pe burtă, ca să nu se afle, dar tot am aflat. Eu dacă eram în locul lui Helmuth nu făceam aşa ceva.

ADVERTISEMENT

Ori primeam toţi, ori niciunul. Păi doar Duckadam şi Majearu au câștigat Cupa Campionilor Europeni?”, spunea Ilie Bărbulescu, pentru FANATIK, în 2016, precizând cu suma de atunci se ridica la vreo 3.000 de lei.

Ilie Bărbulescu a murit în 2020, iar de atunci, totuși, s-au mai schimbat lucrurile. Dar, cu siguranță, nu cum și-ar fi dorit cel care a rămas celebru pentru că, în finala de la Sevilla, pe 7 mai 1986, a fost primul fotbalist stelist care a sprintat să pună mâna pe trofeul Cupei Campionilor Europeni, înainte de ceremonia oficială.

ADVERTISEMENT

Cine primește 6240 de lei în fiecare lună de la stat, din echipa Stelei din 1986?

Conform datelor publicate de Ministerul Tineretului și Sportului și consultate în exclusivitate de FANATIK, din echipa Stelei din 1986, din tot lotul (cu excepția celor care au decedat, adică Ilie Bărbulescu și Lucian Bălan) sunt premiați, lunar, doar trei fotbaliști.

Mai exact, ca indemnizație de merit, suma de 6240 de lei este virată, lună de lună în conturile a trei fotbaliști de la Steaua `86: Helmuth Duckadam, Mihail Majearu și Adrian Bumbescu. Restul jucătorilor echipei care a devenit Regina Europei în 1986 nu există!

ADVERTISEMENT

Ionuț Stroe, fostul Ministru al Tineretului și Sportului: „Când se întâmplă un deces, se eliberează un loc care poate fi indemnizat”

Contactat de FANATIK, fostul ministru al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a explicat criteriile de acordare ale acestor indemnizații de merit și motivul pentru care sunt doar trei dintre membrii echipei de aur ai Stelei `86 pe lista beneficiarilor.

„Din câte îmi aduc aminte, indemnizațiile de merit se obțin în baza unor solicitări. În cadrul ministerului există o comisie care evaluează performanțele sportive, evaluează titluri, evaluează criteriile. Eu nu am făcut parte niciodată din acea comisie, dar știu că așa se procedează, sper să nu greșesc.

E o discuție la toate sporturile cu aceste indemnizații, iar asta pentru că sunt un număr limitat, stabilit prin Hotărâre de Guvern. Ca să poți să acorzi o indemnizație trebuie, din păcate, să părăsească sistemul, pe cale naturală ca să zic așa, în ghilimele, un beneficiar. Sunt un număr fix.

La mine era un secretar de stat în comisie, nu îmi aduc aminte bine, dar se face din an în an această evaluare cu cei care mai sunt în viață pentru a beneficia de indemnizație. Sunt sute de cereri în așteptare, dar trebuie să se elibereze locuri. Când se întâmplă un deces, se eliberează un loc care poate fi indemnizat. Dar sunt foarte multe sporturi, dezbaterea nu este doar la echipa Steaua 86…”, ne-a spus, în exclusivitate Ionuț Stroe, fostul ministru al Tineretului și Sportului.

Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului și Sporturilor nu a răspuns apelurilor FANATIK pentru a explica, la rândul său, care este situația indemnizațiilor de merit în cazul fotbaliștilor de la Steaua care au reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, în 1986.

Cine mai încasează, din fotbal, indemnizații de merit

Conform datelor consultate de FANATIK, Helmuth Duckadam, Mihail Majearu și Adrian Bumbescu nu sunt singurii sportivi proveniți din fotbal care încasează indemnizații de merit din partea statului român.

Mai exact, alte două nume mari iau, lună de lună, câte 6240 de lei de la Ministerul Tineretului și Sportului din România pentru performanțele incontestabile pe care le-au avut în trecut în lumea fotbalului.

Astfel, fostul mare fotbalist de la UTA și de la Poli Timișoara și arbitru internațional, Ioan Igna încasează, lunar, suma de 6240 de lei ca indemnizație de merit din partea statului român. Alături de el mai este și Dudu Georgescu, fostul mare golgheter al lui Dinamo București și al Europei, el luând, lună de lună, aceeași sumă pe post de indemnizație de merit din partea statului român.

ADVERTISEMENT