Life

Doliu în lumea muzicii populare! S-a stins din viață unul dintre cei mai iubiți dirijori

Lumea muzicii populare din România este în doliu după ce unul dintre cei mai iubiți dirijori a încetat din viață, răpus de o boală nemiloasă.
17.09.2023 | 17:46
Doliu in lumea muzicii populare Sa stins din viata unul dintre cei mai iubiti dirijori
Dirijorul Viorel Leancă a murit. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Lumea muzicii populare românești este în doliu după ce a pierdut unul dintre cei mai străluciți dirijori. Viorel Leancă, cunoscut pentru contribuția pe care și-a adus-o la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” a fost răpus de o boală nemiloasă, la 70 de ani.

A murit maestru Viorel Leancă

Viorel Leancă a fost unul din membri de seamă ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, unde și-a făcut debutul pe vremea când avea nu mai mult de 15 ani. Era cunoscut ca și „copilul teribil” al ansamblului, dar s-a remarcat prin măiestria sa dirijorală.

ADVERTISEMENT

A avut o carieră de mai bine de 50 de ani în care cu fiecare notă dirijată și cântec inerpretat și-a pus amprenta asupra muzicii populare românești. Astfel că, a reușit performanța de a rămâne în tot acest timp la același pupitru dirijoral.

Cu bagheta sa iscusită a condus spre succes nume mari din muzica tradițională, printre care Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Laura Lavric, Alexandru Havriliuc, Leonard Zamă și mulți alții.

ADVERTISEMENT

„Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții”

Maestrul Vioreal Leancă a fost însă răpus de o boală nemiloasă, iar la vârsta de 70 ani s-a stins din viață. Anunțul tragic a fost făcut de foștii colegi îndurerați pe pagina de Facebook a  Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.

„Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost Viorel Leancă Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu. Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite.

ADVERTISEMENT

Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai.

Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut.

ADVERTISEMENT

Dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ. Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe”, este anunțul trist făcut de colegii lui Viorel Leancă. 

ADVERTISEMENT
Tags: