Life

Doliu în muzica populară. Taragotistul Apusenilor, Gheorghe Pașca, a murit

Unul dintre cei mai îndrăgiți taragotiști din Apuseni, Gheorghe Pașca, s-a stins din viață. Interpretul de muzică populară a fost condus pe ultimul drum sâmbătă.
12.02.2022 | 20:08
Doliu in muzica populara Taragotistul Apusenilor Gheorghe Pasca a murit
Taragotistul Apusenilor, Gheorghe Pașca, a murit
ADVERTISEMENT

Doliu în muzica populară. Unul dintre cei mai cunoscuți taragotiști din Apuseni s-a stins din viață.

Gheorghe Pașca a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 12 februarie 2022. Muzicianul a fost înmormântat la Câmpeni, în județul Alba.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, instrumentistul a participat la numeroase spectacole, nunți sau evenimente private.

Doliu în muzica populară. Taragotistul Apusenilor, Gheorghe Pașca, a murit

Gheorghe Pașca face parte din vechea generație de interpreți de muzică populară din Apuseni. Acesta a devenit cunoscut în perioada comunistă și a fost un păstrător al tradițiilor moștenite din tată în fiu în Apuseni. Cântatul la taragot este specific acestei zone.

ADVERTISEMENT

Împreună cu fratele său, de-a lungul timpului a susținut o mulțime de spectacole în toată țara, dar a fost invitat și la o mulțime de evenimente private.

Gheorghe Pașca a fost unul dintre cei mai apreciați taragotiști ai moților. De-a lungul timpului a urcat pe scenă alături de grupuri cunoscute precum Doina Moțului din Câmpeni sau Brădeana din Brad și a fost mereu considerat un tezaur viu al folclorului românesc autentic.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Pașca a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 12 februarie 2022, potrivit celor de la ziarulunirea.ro. Regretatul instrumentist a fost înmormântat la Câmpeni, în județul Alba.

Taragotul este extrem de popular mai ales în zona Banatului și al Transilvaniei. Instrumentul a fost adus din Ungaria în 1920. Primul interpret român care a devenit cunoscut cântând la taragot a fost Nicolae Luță Ioviță. Au urmat mulți alți interpreți care au fost apreciați datorită melodiilor interpretate la acest instrument.

ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut este Dumitru Fărcaș. De altfel, acesta este și autorul piesei care constituia genericul emisiunii Tezaur Folcloric difuzată la TVR.

Un alt taragotist celebru este Pera Bulz din Vața de Jos. Acesta a primit distincția Tezaur Viu oferită de UNESCO în anul 2014. Este singurul interpret din Hunedoara care a primit acest premiu.

“Vin din familia părintelui Arsenie Boca. Pe-ai noștri i-a binecuvântat Dumnezeu cu câte un talent. Mie mi-a dat cântarea”, spunea în urmă cu ceva vreme Pera Bulz.

Printre artiști care și-au dedicat viața taragotului, s-au mai numărat celebrul Nelu Stângă (d. 1997), Ionel Coza (ambii colegi cu Pera Bulz la ansamblul folcloric Doina Crișului din Brad), Luca Novac (Banat), frații Iosif și Cosmin Golban din Chișoda (Banat).

ADVERTISEMENT