Sport

Doliu în Spania! Fostul „Balon de Aur” a murit

Luis Suarez Miramontes a murit. Fosta legendă a Spaniei s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani la Milano, în Italia.
09.07.2023 | 16:45
Doliu in Spania Fostul Balon de Aur a murit
A murit Luis Suarez Miramontes, fostul Balon de Aur. Foto: Twitter.
ADVERTISEMENT

Luis Suarez Miramontes, fostul jucător care a scris istorie pentru Barcelona și naționala Spaniei, s-a stins din viață duminică, 9 iulie, la vârsta de 88 de ani, la Milano, în Italia. Fostul mare fotbalist a câștigat Balonul de Aur în 1960.

Doliu în Spania! Luis Suarez Miramontes, fostul „Balon de Aur”, a murit

Născut în orașul spaniol La Coruna, Luis Suarez Miramontes a fost transferat de FC Barcelona în 1954 de la Deportivo La Coruna. Fostul mijlocaș ofensiv a evoluat pentru gruparea blaugrana în perioada 1954-1961.

ADVERTISEMENT

În 1960, Luis Suarez Miramontes a devenit primul jucător 100% spaniol care pune mâna pe Balonul de Aur. La acea vreme, fosta legendă a Spaniei a reușit să le ia fața unor foști fotbaliști, precum Ferenc Puskas (Real Madrid) și Uwe Seeler (Hamburg).

Alfredi di Stefano a câștigat de două ori Balonul de Aur în 1957 și 1959, însă fostul mare fotbalist s-a născut în Argentina și a fost naturalizat de Spania în 1957. În 1961, Luis Suarez Miramontes a bifat prima experiență în afara Spaniei, la Inter.

ADVERTISEMENT

Luis Suarez Miramontes a murit la 88 de ani

Înainte să se retragă din cariera de fotbalist, în 1973, Luis Suarez Miramontes a îmbrăcat tricoul Sampdoriei, transferat în 1970 de la Inter. Fostul mijlocaș ofensiv a devenit primul jucător spaniol care s-a transferat în Serie A.

Alături de „nerrazzuri”, Luis Suarez Miramontes a câștigat de două ori Cupa Campionilor Europeni, dar și trei titluri în Serie A. „Luisito” a adunat 176 de meciuri la Barcelona, reușind să înscrie 80 de goluri și să câștige 6 trofee alături de „catalani”.

ADVERTISEMENT

Luis Suarez Miramontes a avut o carieră în antrenorat timp de 20 de ani. Inter, SPAL, Sampdoria, Deportivo, Albacete și echipa națională a Spaniei sunt echipele pe care fostul antrenor și fotbalist le-a pregătit de-a lungul timpului.

Inter, mesaj emoționant pe rețelele de socializare

Cu banii obținuți după transferul lui Luis Suarez Miramontes la Inter, Barcelona a reluat lucrările la acea vreme pentru mărirea capacității stadionului Camp Nou. Din cauza problemelor financiare, lucrările de construcție au fost întrerupte.

ADVERTISEMENT

„Luis Suarez a fost jucătorul perfect, care, cu talentul său unic, a inspirat generații. Decarul lui Grande Inter ne-a purtat pe acoperișul lumii”, a scris Inter pe rețelele de socializare.

În naționala Spaniei, Luis Suarez a debutat la vârsta de 21 de ani 8 luni și 28 de zile. În 1964, fostul fotbalist a câștigat alături de „Furia Roja” Campionatul European. A adunat 32 de selecții și a marcat 14 goluri pentru naționala iberică.

  • 333 de partide și 55 de goluri a adunat Luis Suarez la Inter

ADVERTISEMENT