News

Donald Trump riscă să piardă o parte din imperiul imobiliar. Cât de bogat este fostul președinte al SUA

Donald Trump trebuie să plătească o cauțiune de circa jumătate de miliard de dolari. În caz contrar riscă să piardă o parte din imperiul imobiliar
26.02.2024 | 14:51
Donald Trump risca sa piarda o parte din imperiul imobiliar Cat de bogat este fostul presedinte al SUA
Letiția James (st), procurorul general al statului New York, ar putea pune sub sechestru o parte a imobilelor lui Donald Trump Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Donald Trump este presat de timp pentru a găsi aproape jumătate de miliard de dolari pe care trebuie să-i plătească drept cauțiune. După ce a pierdut două procese civile, fostul președinte trebuie să găsească fonduri sau o companie de cauțiuni care să garanteze pentru el, altfel imperiul său imobiliar este amenințat.

Donald Trump riscă să piardă o parte din imperiul imobiliar

Amenda de 454 de milioane de dolari pe care un judecător din New York i-a impus-o lui Trump în procesul de fraudă civilă produce efecte începând de vineri, punându-l pe fostul președinte într-o poziție precară.

ADVERTISEMENT

Acum, el trebuie fie să facă rapid rost de bani, fie să convingă o companie să depună o cauțiune în numele său, garantând practic pentru el în fața instanței. Garanția va fi probabil cea mai bună opțiune: Trump, care se confruntă, de asemenea, cu o sentință de 83,3 milioane de dolari într-un proces de defăimare, nu are destui bani la îndemână pentru a face totul singur, potrivit unei analize recente a finanțelor sale realizată de New York Times.

Dacă Trump poate găsi o companie de cauțiuni dispusă să facă o afacere atât de mare, aceasta îi va cere să plătească un comision de până la 3% din amendă și să constituie garanții.

ADVERTISEMENT

Cauțiunea ar împiedica biroul procurorului general din New York, care a intentat procesul civil de fraudă împotriva lui Trump, să pună sechestru pe anumite bunuri pentru a recupera cele 454 de milioane de dolari în timp ce apelul lui Trump este judecat. Fără această cauțiune, procurorul general, Letitia James, are dreptul de a pune sechestru în orice moment.

Este de așteptat ca Letiția James să îi acorde lui Trump până la 30 de zile, dar dacă nu reușește să asigure o cauțiune până la 25 martie, iar o curte de apel îi refuză un termen suplimentar, acesta are mult de pierdut.

ADVERTISEMENT

Biroul procurorului general ar putea încerca să pună sechestru pe unele dintre proprietățile lui Trump din New York, poate chiar pe una dintre ”bijuteriile coroanei”, cum ar fi Trump Tower sau 40 Wall Street.

De ce datorează Trump 454 de milioane de dolari?

Letiția James l-a dat în judecată pe Donald Trump anul trecut, acuzându-l că a orchestrat o conspirație pentru a-și umfla averea netă cu scopul a primi împrumuturi la dobânzi favorabile. Luna aceasta, judecătorul Arthur F. Engoron a decis că Trump este vinovat și a aplicat mai multe sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Cea mai severă a fost o amendă de 355 de milioane de dolari – sumă care ajunsese la 454.156.783,05 dolari vineri după-amiază, datorită dobânzilor care continuă să se acumuleze. Judecătorul a spus că suma reprezintă câștigurile obținute în mod ilicit de Trump din această schemă.

Aproape jumătate din sancțiunea de bază, 168 de milioane de dolari, reflecta dobânda pe care Trump a economisit-o prin inducerea în eroare a creditorilor, în timp ce restul sumei reprezenta presupusul său profit din vânzarea recentă a două proprietăți.

Sancțiunea decisă de judecător a recuperat, în esență, acești bani, care vor intra în visteria statului New York dacă hotărârea va fi confirmată în apel.

Teoretic, Trump are două opțiuni pentru a o împiedica pe Letiția James să-i pună sechestru pe bunuri în timp ce face apel. El poate fie să scrie un cec de peste 450 de milioane de dolari statului New York, care va păstra apoi banii în custodie, fie poate obține o cauțiune de la o companie specializată, autorizată să le furnizeze.

Ce este o cauțiune pentru apel?

Deocamdată, Trump nu și-a asigurat cauțiuni pentru apel în niciunul dintre cazuri. Vineri, avocații care îl reprezintă pe fostul președinte în procesul de defăimare au cerut unui judecător fie să-i acorde mai mult timp, fie să reducă mărimea cauțiunii.

La modul cel mai elementar, o cauțiune pentru apel este un document depus la o instanță de către o companie de cauțiuni, o instituție financiară care promite că o sancțiune monetară decisă prin hotărâre judecătorească va fi plătită. Conform legislației din New York, pârâtul datorează, de asemenea, o dobândă de 9% reclamantului până la plata sumei decisă de instanță sau până la soluționarea apelului, sumă care se reflectă în mărimea cauțiunii.

Cauțiunile atât de mari se stabilesc de obicei în cazuri împotriva marilor companii, nu a oamenilor de afaceri persoane fizice, chiar și a celor bogați, precum Trump.

Domnul Trump este, de asemenea, un inculpat unic. El este candidatul principal pentru nominalizarea republicană la președinție și, dacă recuperează Casa Albă, ar putea fi dificil pentru compania de cauțiuni să recupereze banii de la un președinte în exercițiu, în special unul care a înșelat creditorii și avocații în trecut.

Dacă nu va obține cauțiunea, atunci lucrurile ar putea deveni urâte pentru fostul președinte. Letiția James dispune de o serie de instrumente pentru a-i îngheța bunurile și, în cele din urmă, pentru a recupera banii.

Ea poate colecta bani de la orice entitate care deține activele domnului Trump, cum ar fi o bancă, precum și de la oricine îi datorează bani domnului Trump, cum ar fi un chiriaș al uneia dintre clădirile sale. Poate cel mai important, ea poate să pună sechestru pe proprietățile sale din New York, ceea ce ar putea declanșa o eventuală confiscare a clădirilor.

Într-un interviu recent acordat postului ABC News, James a spus același lucru, lăsând să se înțeleagă că a pus ochii pe una dintre clădirile lui Trump din Lower Manhattan, la cinci minute de mers pe jos de biroul ei. “Vom cere judecătorului să îi confiște bunurile”, a declarat procurorul, adăugând: “Mă uit la 40 Wall Street în fiecare zi”.

Îl pot salva susținătorii pe Trump?

Este un demers complicat. Sistemul judiciar din New York se bazează pe companii de încredere, reglementate de stat, care au un istoric îndelungat în ceea ce privește depunerea de cauțiuni.

În schimb, este puțin probabil ca un document de garanție de la un susținător bogat al lui Trump să treacă de procurorul general, iar curtea de apel ar putea refuza să îl accepte.

Deși nu există nimic care să împiedice ca unul sau mai mulți dintre binefăcătorii miliardari ai lui Trump să achite întreaga datorie de 450 de milioane de dolari, acest lucru pare improbabil.

Este puțin probabil ca eforturile populare să duca la o reducere semnificativă a datoriei lui Trump. În ultimele opt zile, o campanie GoFundMe a strâns peste 1 milion de dolari de la peste 20.000 de susținători.

Cu excepția cazului în care nu apare un sprijin substanțial, Trump va trebui să plătească cea mai mare parte a sumei din propriul buzunar, presupunând că decizia judecătorului Engoron este menținută. Pentru a face acest lucru, Trump ar putea fi nevoit să vândă sau să ipotecheze una dintre proprietățile sale.

Și apoi mai există și candidatura pentru fotoliul de la Casa Albă, care l-ar putea constrânge și mai mult. Fostul președinte a folosit un comitet de acțiune politică (PAC) pe care îl controlează pentru a plăti avocați și martori în cazurile sale juridice.

Însă acest comitet nu are suficienți bani pentru a face față penalităților cu care se confruntă. Un super PAC care se coordonează cu candidatura sa are interdicție legală de a se coordona cu el și nu poate plăti hotărârile judecătorești.

Cât de bogat este fostul președinte al SUA?

Cât de bogat este fostul președinte Donald Trump? Rapoartele despre cât valorează Trump variază. La momentul publicării, Forbes a estimat valoarea netă în timp real a lui Trump la 2,6 miliarde de dolari, în timp ce Bloomberg a estimat-o la 3,1 miliarde de dolari, relatează TIME.

Principalele surse ale averii lui Trump ar proveni din proprietățile imobiliare din New York, cluburile de golf și resorturile, pe lângă aproximativ 600 de milioane de dolari în numerar și bunuri personale, conform estimărilor făcute de Forbes în septembrie 2023.

Forbes a estimat că averea netă a lui Trump a atins un vârf în 2015, cu un an înainte de a fi ales președinte, la 4,5 miliarde de dolari, apoi a scăzut sau a rămas la fel anual în timpul și după președinția sa, cu excepția unui salt la 3,2 miliarde de dolari în 2022.

Bloomberg a urmărit un vârf similar înainte de alegerile din 2016, dar a raportat, de asemenea, un salt mai mic în 2019. În 2021, cele două publicații au estimat aproximativ aceeași avere netă – aproximativ 2,4 miliarde de dolari.

Anul trecut, Trump a ieșit de pe lista Forbes 400, care contabilizează cei mai bogați oameni din SUA, din cauza scăderii evaluării platformei sale Truth Social și a proprietăților imobiliare.

ADVERTISEMENT