News

Donald Trump trimite 200 de ventilatoare în România. Ce spune premierul Ludovic Orban despre producția internă

28.04.2020 | 08:21
Donald Trump trimite 200 de ventilatoare in Romania Ce spune premierul Ludovic Orban despre productia interna
ADVERTISEMENT

Președintele american Donald Trump a fost de acord să trimită 200 de ventilatoare în România pentru a ajuta țara noastră în lupta împotriva noului coronavirus.

Donald Trump trimite 200 de ventilatoare în România

Premierul Ludovic Orban a anunțat că România va primi 200 de ventilatoare din SUA în urma înțelegerii dintre președinții Klaus Iohannis și Donald Trump, care au avut zilele trecute o convorbire telefonică.

ADVERTISEMENT

”Suntem în situația în care avem garanția că vor veni în România într-un orizont de timp de 15 zile 400 de ventilatoare nou achiziționate”, a declarat prim-ministrul la Digi24.

”Este vorba despre cele 200 de ventilatoare care ne vin din SUA și ca urmare a discuției dintre președintele Klaus Iohannis și președintele Trump. Mai avem contractate 200 de ventilatoare din Coreea de Sud, care vor veni în țară”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT

”Dacă va veni al doilea val, trebuie să ne prindă foarte bine pregătiţi”

Șeful Executivului a precizat că în acest moment România are nevoie de cel puțin 2.000 de ventilatoare pentru a face față oricărei situații și are în curs proiecte pentru producția acestora.

”Sunt trei proiecte care se derulează în paralel. Un proiect este discutat tot cu partea americană, cu o companie producătoare care a pus la dispoziția unui producător român tot planul pentru ventilatorul pe care îl produc ei, cu condiția să nu producem pentru comercializare, ci numai pentru necesarul din sistemul de sănătate din România”, a explicat Orban.

ADVERTISEMENT

Întrebat când ar putea să fie cel de-al doilea val, premierul a spus: ”În primul rând să scăpăm de primul val. Va trebui să fim responsabili, să respectăm regulile, să ne ferim şi noi, să îi ferim şi pe concetăţenii noştri de riscul de infectare. Dacă va veni al doilea val, trebuie să ne prindă foarte bine pregătiţi”.

Prim-ministrul a mai afirmat că trebuie crescută capacitatea de testare în continuare şi trebuie luate şi alte măsuri pentru a face faţă în continuare pandemiei. Un alt țel este începerea pregătirii pentru întărirea reţelei de spitale.

ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său, Donald Trump, au avut o convorbire telefonică, la solicitarea părții americane. Cei doi au discutat despre modalitățile de consolidare a relației transatlantice și despre Parteneriatul Strategic dintre România și SUA.

ADVERTISEMENT