News

Donatorii de sânge ar putea primi reducere la plata impozitelor. Ce condiție vor avea de respectat

Reducere la plata impozitelor pentru donatorii de sânge. Vor avea de respectat o singură condiție, potrivit proiectului de lege.
06.10.2023 | 22:22
Donatorii de sange ar putea primi reducere la plata impozitelor Ce conditie vor avea de respectat
Donatorii de sânge ar putea primi reducere la plata impozitelor. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Donatorii de sânge ar putea primi reducere la plata impozitelor, conform unui proiect de lege depus la Parlament. Însă, românii vor avea de respectat o condiție pentru a beneficia de această scădere a taxelor.

Reducere la plata impozitelor pentru donatorii de sânge

Mai exact, Codul Fiscal ar urma să sufere modificări prin introducerea beneficiilor pentru donatorii de sânge. Consiliile locale și Consiliul General al Capitalei vor decide ce reducere procentuală vor aplica pe impozitul pe clădiri și pe teren pentru persoanele fizice.

ADVERTISEMENT

Românii care vor să beneficieze de reducere vor fi nevoiți să doneze sânge de trei ori pe an. Nivelul de reducere și documentele care vor fi prezentate, pentru a dovedi numărul minim de donări de sânge, ar urma să fie hotărâte de autoritățile locale.

Inițiatorii acestui proiect de lege susțin că România se confruntă cu o adevărată problemă privind nivelul donării de sânge, fiind de două ori mai mic decât este necesar. „De la acel incident, Crevedia, a scăzut numărul de donatori. Astăzi am făcut în jur de 200 recoltări. Ar fi bine să fie 500-600 recoltarea”, a declarat Adela Cârstea, medic la un centru de transfuzii, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Donarea de sânge trebuie să se facă în locurile autorizate pentru acest tip de activitate. „Donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti.

Cât şi în cadrul unităţilor mobile aparţinând centrelor de recoltare de sânge, dotate corespunzător, care se deplasează în vederea recoltării de sânge de la potenţialii donatori”, se arată în proiect.

ADVERTISEMENT

Mai puțin de 2 % din populația României donează sânge

Totodată, donatorii par încântați de această inițiativă legislativă, care ar putea încuraja societatea să vină mai des la centrele de transfuzii. Conform specialiștilor, mai puțin de doi la sută din populația României donează sânge.

„E un lucru bun, adică e bine să încurajeze lumea să vine să doneze pentru că este nevoie şi vin de atâta timp şi mă uit în jur şi văd cam aceeaşi donatori şi e foarte puţină lume”, a mărturisit un donator pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Cei care își doresc să doneze trebuie să aibă între 18 și 60 de ani și peste 50 de kilograme. De asemenea, românii care au fost supuși unor intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni nu pot dona sânge.

 

 

ADVERTISEMENT