News

Două tone de chiftele, retrase dintr-un lanț de magazine din România. Conțin un pesticid cancerigen interzis în Europa

Două tone de chiftele au fost retrase dintr-un lanț de magazine din România. Conțin un pesticid cancerigen interzis în Europa
04.08.2021 | 14:52
Doua tone de chiftele retrase dintrun lant de magazine din Romania Contin un pesticid cancerigen interzis in Europa
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut chiar de directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Mihai Ponea. Acesta a explicat că instituția pe care o conduce a fost notificată de un stat membru al Uniunii Europene.

Potrivit Antena 3, chiftelele conțin oxid de etilenă, un pesticid  cancerigen, interzis în Uniunea Europeană. Consumate pe termen lung, produsele alimentare respective pot cauza boli cardiace, pulmonare sau chiar la cancer.

ADVERTISEMENT

Două tone de chiftele, retrase dintr-un lanț de magazine din România. Conțin un pesticid cancerigen interzis în Europa

„Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru,” a spus directorul ANSVSA.

„Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Chiftelele au fost deja retrase de la vânzare. Mihai Ponea a făcut un apel la comercianți: „încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce”.

„Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul,” a subliniat.

ADVERTISEMENT

„Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor” , a mai spus acesta.

Ce magazine a vândut respectivele chiftele

Întrebat cu privire la magazilele care au comercializattprodusele periculoase, directorul ANSVSA nu a dat prea multe informații. Acesta a precizat că instituția pe care o conduce va expune public această situație.

ADVERTISEMENT

Și nu e una singulară. Recent, mai multe sortimente de înghețată au fost retrase de la vânzare din Cora, Auchan, Carrefour sau Mega Image.

Motivul este același: prezența oxidului de etilenă peste limitele legale admise.

Totodată, oamenii care au cumpărat deja produsele sunt sfătuiți să nu le consume. Acestora li s-a recomandat distrugerea sau returnarea alimentelor în magazinul de unde le-au achiziționat.

ADVERTISEMENT